Een mantelzorgwoning: zelfstandig wonen met hulp dichtbij

De vergrijzing zet zich verder. Omdat we steeds ouder worden, willen we ook langer thuis wonen. Maar door nieuwe zorgbehoeften is dat niet altijd mogelijk. Gelukkig is er een oplossing; de mantelzorgwoning.

Zorg voor ouders

Ouders die mantelzorg nodig hebben, zoeken dat het liefst bij hun eigen kinderen. Ze gaan bij hun zoon of dochter wonen, al dan niet in samenwerking met de thuiszorg. Op deze manier kunnen ze in een gekende omgeving blijven en hoeven ze niet naar een rusthuis. Dat kan ook op financieel vlak interessant zijn, omdat het verblijf in een rusthuis handenvol geld kost.

Wat is een mantelzorgwoning?

Niet iedereen heeft voldoende kamers om zijn/haar bejaarde ouders op te vangen. Daarom gaan heel wat mensen een prefab mantelzorgwoning kopen om in hun tuin te plaatsen.

Het voordeel van een vrijstaande mantelzorgwoning is dat ze volledig losstaat van de woning. Er ontstaat dus een gescheiden, zelfstandige woonruimte. Zorg en aandacht zijn dichtbij, met een behoud van privacy.

Soms wordt een mantelzorgwoning vergeleken met een kangoeroewoning. Dat is een andere woonvorm die bestaat uit een huis met een apart aangebouwd appartement. Het realiseren van een dergelijke bewoning vereist meer bouwkundige aanpassingen en is daardoor een grotere investering. Wonen onder één kap heeft ook meer juridische, fiscale en financiële consequenties dan een zelfstandige vrijstaande mantelzorgwoning in de tuin.

houten mantelzorgwoning senioren in de tuin

Eisen voor een mantelzorgwoning

De bouweisen voor een mantelzorgwoning zijn beperkt. De ruimte dient gelijkvloers te zijn met eigen voorzieningen zoals een keuken, sanitair en een leefruimte. De oppervlakte mag maximaal 100 m2 bedragen en mag bewoond worden door een huishouden van een of twee personen. Er moet sprake zijn van zorgbehoeftigheid blijkend uit een indicatie.

Keuze in overvloed

Overweeg je om een mantelzorgwoning te plaatsen? Dan zal je blij zijn om te horen dat er enorm veel keuze is. Er zijn verschillende stijlen, formaten, indelingen en afwerkingen verkrijgbaar. Meestal kan je bij een prefab mantelzorgwoning nog enkele zaken aanpassen om helemaal tegemoet te komen aan jouw noden. Heel specifieke eisen? Ga dan voor een mantelzorgwoning op maat.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.