PVC-vloeren overzicht: voordelen, prijzen & tips

Nieuwe vloer kopen? Dan word je overdonderd door de grote keuze aan materialen. Hout, natuursteen, laminaat… noem maar op.

Toch is er één materiaal dat de laatste jaren sterk aan populariteit wint; pvc. Pvc-vloeren zijn budget- en onderhoudsvriendelijk. De grote variatie aan formaten, kleuren en patronen is ook een belangrijke troef.

Wat is een pvc-vloer?

Pvc-vloeren zijn vloeren die gemaakt worden uit kunststof. De bovenste laag heeft een decoratieve print, waardoor pvc-vloeren verkrijgbaar zijn in verschillende ontwerpen, van betonlook tot hout.

Het verschil tussen pvc- en laminaatvloeren

Heel wat mensen halen beide vloeren door elkaar. Maar er is wel degelijk een verschil tussen beide soorten.

Het meest opvallende verschil is dat een pvc-vloer heel dun en flexibel is, terwijl laminaat veel dikker en onbuigbaar is. Laminaat bestaat namelijk uit meerdere, samengeperste lagen.

Daarnaast kan laminaat enkel zwevend gelegd worden (met een onderlaag). Pvc-vloeren mag je direct op de ondergrond verlijmen. Dat is handig in bepaalde situaties.

pvc vloer in houtlook

Voordelen van pvc-vloeren

 • Onderhoudsvriendelijk
 • Bruikbaar in vochtige ruimtes
 • Geluiddempend
 • Geschikt voor vloerverwarming
 • Dunne planken

Onderhoudsvriendelijk. Het onderhoud van een pvc-vloertje is erg eenvoudig. De planken zullen niet snel vuil opnemen. Schoonmaken met een vochtige dweil is voldoende. Daarnaast is deze kunststof kras- en vlekbestendigheid, waardoor ze een lange levensduur heeft.

Bruikbaar in vochtige ruimtes. Pvc-vloeren zijn perfect geschikt voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Dankzij hun hun hoge vochtbestendigheid zullen ze niet kromtrekken. Ook in keukens en toiletten kan je deze vloerbekleding zonder problemen gebruiken.

Geluiddempend. Ondanks de dunne planken hebben pvc-vloeren uitstekende akoestische eigenschappen, dankzij hun meerlagige opbouw. Ze zijn een uitstekende keuze voor verdiepingsvloeren of appartementen.

Geschikt voor vloerverwarming. Niet alle vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Een pvc-vloer wel. De planken laten voldoende warmte door voor een hoog rendement en een aangename temperatuur in huis.

Dunne planken. Een laatste voordeel is de geringe dikte. Omdat de planken erg dun zijn, zijn ze ideaal voor bestaande woningen en renovaties.

Nadelen van pvc-vloeren

Zoals alle bouwmaterialen heeft deze vloerbekleding ook enkele nadelen. Voor de plaatsing is bijvoorbeeld een egale dekvloer vereist. Het is dus misschien nodig om enkele oneffenheden weg te werken voordat je een pvc-vloer legt.

Daarnaast is dit niet de goedkoopste vloer. Laminaat is nog budgetvriendelijker. Maar ten opzichte van keramische tegels, natuursteen of parket is een pvc-vloer doorgaans wel goedkoper.

pvc vloer visgraat patroon

Prijzen

Hoeveel kost een pvc-vloer? Het antwoord op deze vraag is natuurlijk afhankelijk van diverse factoren, zoals het gekozen ontwerp, de afmetingen, de totale oppervlakte, enz.

Reken op een gemiddelde kostprijs tussen van €20 tot €35 per vierkante meter, exclusief plaatsing. Een pvc-vloer zelf plaatsen is helemaal niet zo moeilijk. Maar als je dit wil laten uitvoeren, reken je op een gemiddelde kostprijs van €35 tot €50 per vierkante meter.

Vormen, afmetingen en ontwerpen

Het leuke aan pvc-vloeren is dat er zoveel variatie is. Je vindt bijvoorbeeld prachtige planken met een houtlook, die lijken op parket. Maar er zijn ook ontwerpen die eruitzien als keramische tegels, betontegels of kleurrijke cementtegels. Er is dus altijd wel een design dat bij de rest van je interieur past.

Het aanbod vormen en formaten is al even uitgebreid. Groot of klein, langwerpig of rechthoekig; er is voor elk wat wils. Tegenwoordig bestaan er zelfs pvc-vloeren in een visgraat patroon of een Hongaarse punt. Deze uitgebreide keuze is een van de redenen waarom deze vloeren zo populair zijn.

pvc-vloer plaatsen planken leggen

Onderhoud

Het is belangrijk om de vloer wekelijks te stofzuigen, omdat zand een schurend effect heeft en de toplaag kan beschadigen. Na het stofzuigen neem je een emmer warm water met wat schoonmaakmiddel (er bestaan speciale pvc-reinigers) en ga je met een vochtige dweil over de vloer. Door het dweilen wordt het overtollig vuil verwijderd.

Reinig een pvc-vloer nooit met een stoomreiniger, want die kan de planken vervormen en het risico op schade vergroten.

Algemene tips voor pvc-vloeren

 • Laat de planken/tegels minstens 24u in de ruimte acclimatiseren voordat je de pvc-vloer plaatst.
 • Vloeren met een clicksysteem zijn nog eenvoudiger te leggen.
 • Houd rekening met circa 10% snijverlies wanneer je de vloer aankoopt.
 • Bij pvc-vloeren met een motief (bv. houtlook) mix je stroken uit verschillende verpakkingen om geen ‘clusters’ te creëren.
 • Bestel ook bijpassende plinten (of gebruik een schilderplint als alternatief)
 • Het is mogelijk om een pvc-vloer te verven, maar hiervoor is wel een speciale coating nodig.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.