Waar moet je lichtpunten voorzien: de ultieme gids

Waar moet ik lichtpunten voorzien?” Dat is een vraag die heel wat mensen stellen bij de bouw of renovatie van een woning.

Het antwoord op deze vraag is persoonlijk. Want iedereen heeft een andere voorkeur wanneer het op licht aankomt. Toch zijn er enkele best practices. Lees snel verder en ontdek onze tips voor de plaatsing van lichtpunten:

lichtpunten kookeiland keuken

Keuken

De belangrijkste plaatsen in de keuken zijn het kookvuur en het aanrecht.

Het kookvuur krijgt meestal licht vanuit de dampkap. Daar is geen extra lichtpunt nodig.

Maar aan werkbladen moet je zelf licht voorzien. Indien er boven het aanrecht kastjes zijn, kan je hier ledspots of een ledstrip plaatsen om de werkruimte egaal te verlichten. Op sommige plaatsen, zoals boven het kookeiland, kan je ook een pendellamp hangen. Deze lamp heeft niet alleen een functionele waarde, maar ook een esthetisch nut. Ze draagt namelijk bij aan de inrichting van de keuken. Zoek dus een stijlvol armatuur. Dat mag gerust een opvallende blikvanger zijn.

Verder heb je in de keuken weinig licht nodig. Tenzij er een keukentafel staat. Dan moet je natuurlijk boven deze tafel een lichtpunt voorzien voor een vaste plafondlamp of een hanglamp.

lichtpunten eetkamer

Eetkamer

De eettafel is het middelpunt van de eetkamer. Omdat dit een ruimte is waar gezelligheid centraal staat, voorzien we hier sfeerverlichting. Hanglampen zijn ideaal voor boven de eettafel. Zeker modellen die enkel naar beneden stralen. Bij een verlichting groothandel als Lampen24 vind je ongetwijfeld een ontwerp dat bij de stijl van je interieur past.

Heb je een erg lange eetkamertafel? Koop dan een langwerpig armatuur of hang meerder pendellampen naast elkaar. Op die manier ben je zeker dat het tafelblad egaal verlicht is.

Tip: zorg dat hanglampen minstens 60 cm boven de tafel hangen. Anders blokkeren ze het zicht van de gasten.

Verder is het een goed idee om bijkomende sfeerverlichting te voorzien in de eetkamer. Denk bijvoorbeeld aan een mooie tafellamp op de barkast. Of enkele wandlampen naast een kunstwerk boven de dressoir. Staanlampen zijn ook een mogelijkheid.

O ja: heb je geen lichtpunt boven de eettafel? Geen paniek. Koop simpelweg een booglamp. Dit armatuur steek je gewoon in het stopcontact. Met haar lange hals reikt ze tot boven de tafel om het blad van bovenaf te verlichten. Handig, toch?

lichtpunten living

Woonkamer

In de woonkamer moet je absoluut lichtpunten voorzien boven de zetel. Ik raad aan om spots in een U-vorm te plaatsen, met de open kant richting het tv-meubel. Zo heb je altijd voldoende licht in het salon. Door deze spots onder te verdelen in aparte delen (bijvoorbeeld: links – achter -rechts) geniet je van nog meer flexibiliteit.

Tip: omdat het licht in een woonkamer vaak lange tijd blijft branden, koop je best geen halogeen lampen. Kies voor ledspots. Die zijn veel energiezuiniger en gaan langer mee. Dat is dus een win-win.

Daarnaast kom je een heel eind met stopcontacten. Zet bijvoorbeeld een kleine tafellamp op de televisiekast voor wat achtergrondverlichting tijdens het tv-kijken. Of plaats om staanlamp naast de fauteuil voor het ultieme leeshoekje. Ook met indirecte verlichting kan je heel wat leuke dingen doen in een woonkamer.

Tip: dimbare verlichting is erg handig. Zo wissel je makkelijk tussen functies: sterk licht om te lezen, zacht licht om van je favoriete film te genieten.

verlichting slaapkamer

Slaapkamer

De meeste slaapkamers hebben één lichtpunt in het midden van de kamer. Dat kan perfect. Maar het is niet de ideale opstelling.

Voorzie eerst en vooral verlichting boven de kleerkasten. Want hoe ga je anders het verschil zien tussen een zwarte trui en een donkerblauw exemplaar? Plafondverlichting in de vorm van spots zijn ideaal om je garderobe te verlichten, maar er bestaan ook kasten met ingebouwde verlichting.

Eventueel kan je ook boven het bed enkele spots voorzien. Maar plaats die dan aan het voeteinde. Anders word je verblind.

Daarnaast heb je nog verlichting aan het hoofdeinde nodig. Een lampje op het nachtkastje is een klassieke oplossing. Maar je kan ook voor pendellampen naast het bed kiezen of wandlampen tegen de muur. Lees je nog graag in bed? Dan zijn er ook speciale wandlampen verkrijgbaar met een beweegbare arm. Zo kan je het licht makkelijker richten.

Tip: zorg dat je het licht kan bedienen vanuit je bed. Zo hoef je niet in het donker op zoek naar een schakelaar die enkele meters verder staat.

lichtpunten kinderkamer babykamer

Kinderkamer

Lichtpunten voorzien in een kinderkamer is vrij moeilijk. De indeling van deze ruimte verandert regelmatig. Van babykamer tot tienerkamer – de inrichting ziet er compleet anders uit.

Daarom raad ik aan om enkele lichtpunten in het plafond te voorzien voor spots. Zorg voor een egale verspreiding, zodat er geen donkere zones zijn. De rest kan je aanvullen met verplaatsbare armaturen zoals bureaulampen en staanlampen.

lichtpunten bureau kantoor

Bureau

Tijd voor je bureau. Hier moet je absoluut lichtpunten boven de bureautafel plaatsen. Dat is namelijk de belangrijkste plek in deze ruimte. In- of opbouwspots zijn hier een voor de hand liggende keuze.

Nog een item dat niet mag ontbreken is een bureaulamp. Koop eentje met een verstelbare arm. Zo heb je altijd licht op de juiste plaats. Aan keuze is er waarschijnlijk geen gebrek. Lampen24 heeft bijvoorbeeld een uitgebreid assortiment met meer dan 300 bureaulampen – gratis aan huis geleverd bij een bestelling vanaf 50 euro.

Tip: koop voor je bureau lampen met een hoge kleurtemperatuur. Die hebben een subtiele blauwe toets, wat je aandacht ten goede komt. Lampen met een lage kleurtemperatuur produceren wit licht met een oranje schijn. Die zijn eerder geschikt voor kamers waar ontspanning centraal staat, zoals de woonkamer of slaapkamer. 

One reply on “Waar moet je lichtpunten voorzien: de ultieme gids

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.