In België valt er gemiddeld 750 mm regen per jaar. Normaal gesproken wordt dit meteen afgevoerd richting het riool. Maar waarom zou je het regenwater niet opvangen en gebruiken in en rondom het huis op de momenten dat het niet regent? Dit kan door middel van een regenwater opvangsysteem, dat het water filtert en opslaat. Ontdek hoe het opvangen van regenwater werkt en waarom dit interessant is.
Regenwater is zeer geschikt om, na filtering, in en rondom het huis te gebruiken. Je kan het regenwater opvangen met een speciaal ontwikkeld systeem en daarna hergebruiken. Hierdoor ontlast je het afwateringssysteem en bespaar je water. Veel huishoudelijke apparaten zijn namelijk aangesloten op het drinkwater, terwijl dit niet per se nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het wassen van je kleding, het besproeien van je tuin en het doorspoelen van je toilet.
PS: het wordt niet aangeraden om het opgevangen regenwater te gebruiken voor consumptie. Hiervoor gebruik je best drinkwater.
Hoe werkt het?
Regen opvangsystemen zorgen ervoor dat de regen die op je dak terecht komt via de dakgoten wordt opgeslagen in een tank. Deze tank kan zowel boven- als ondergronds geplaatst worden. Vanuit de opslagtank wordt het water via een filterinstallatie (om onzuiverheden te verwijderen) naar de aftappunten geleid.
Regenwater opslaan
Regenwater opvangen en opslaan kan op verschillende manieren:
- Regenton: Dit is de makkelijkste en bekendste manier om water op te vangen. Hierbij wordt het water echter niet naar de aftappunten gepompt en moet je het water zelf naar de gewenste plekken brengen.
- Waterzak: Dit is een eenvoudige opslag, waarbij de waterzakken in je kruipruimte worden geplaatst. Hierdoor zijn er geen graafwerkzaamheden nodig.
- Ondergrondse tank: Deze tanks worden onder de grond geplaatst en vragen dus geen ruimte in je tuin. Deze tanks zijn verkrijgbaar in beton en kunststof.
- Combitank: Bij deze tanks zijn de filter en de toevoer al ingebouwd. Dat is gemakkelijker dan bij andere tanks, omdat alles inbegrepen is.
Soorten pompsystemen
- Pompsysteem: Dit is het eenvoudigste systeem. Hierbij wordt het water naar de aftappunten gepompt zolang er water in de tank zit. Als de tank met regenwater op is, wordt er geen ander water aangevoerd.
- Automatisch bijvulling: Als het opgevangen regenwater in de tank op is, wordt de tank aangevuld met drinkwater. Zo ben je altijd verzekerd van water bij de aftappunten.
- Automatisch omschakelsysteem: Dit systeem vult het water in de tank aan met drinkwater als het opgevangen regenwater op dreigt te raken. Met dit systeem gebruik je nooit meer regenwater dan noodzakelijk.
De voordelen
Regenwater opvangen heeft vele voordelen. Ten eerste bespaar je natuurlijk op je waterrekening doordat je gratis regenwater gebruikt. Daarnaast ontlast je het riool. Bovendien hoeft er door het gebruik van regenwater minder grondwater omhoog gepompt worden, waardoor de grond minder uitdroogt. Door gebruik te maken van een regenwater opvangsysteem bespaar je dus niet alleen zelf, maar je helpt ook het milieu een handje.
De Vlaamse overheid stimuleert het opvangen van regenwater en het gebruik van regenwater in je huishouden. Veel gemeenten geven daarom een subsidie voor het installeren van een regenwater opvangsysteem. Of jij in aanmerking komt voor een subsidie vind je in de Premiezoeker.
Onderhoud
Net als dat schilderwerken rondom het huis moeten worden bijgehouden, is dit ook zo bij regenwater opvangsystemen. Om optimale werking te garanderen moet het systeem eens per jaar gecheckt worden. Hierbij moeten de filters worden nagekeken, de toevoer gecheckt en de tanks gecontroleerd worden. Zo weet je zeker dat je regenwater opvangsysteem optimaal werkt en dat je zorgeloos kan genieten van dit opgevangen water.