Tips voor de plaatsing van dakramen

Tegenwoordig worden zolders steeds meer als leefruimte gebruikt, bijvoorbeeld als slaapkamer, studeerkamer of hobbyruimte. Spijtig genoeg hebben ze één nadeel: de schuine wanden van het dak kunnen voor een ingesloten gevoel zorgen. Gelukkig is er een oplossing. Dakramen zorgen voor meer licht en openheid, waardoor de zolder ruimer lijkt.

Ben je van plan om dakramen te installeren? Houd dan rekening met deze tips:

dakramen buitenkant

De grootte

De grootte van het dakraam bepaalt hoeveel licht er binnenvalt. Groter is dus beter. Natuurlijk zijn er een aantal zaken die de ideale grootte helpen bepalen, zoals:

  • je budget: grotere dakramen zijn meestal duurder dan kleinere modellen.
  • de vrije ruimte: niet elke kamer onder het dak heeft voldoende plaats voor een super grote dakraam.
  • de uitstraling: een smal dak met een grote dakraam is niet altijd mooi. Alles moet in proportie blijven.

De openingswijze

Iets wat vaak wordt vergeten, is de openingswijze. Traditionele dakramen klappen naar buiten open. Maar er zijn ook modellen die naar binnen opengaan, of een combinatie van beide. Maak een keuze op basis van je persoonlijke voorkeur, de ruimte in de kamer en praktische aspecten (bv. het schoonmaken).

De isolatiewaarde

Net zoals bij andere ramen is het belangrijk dat dakramen goed geïsoleerd zijn. Zo gaat er minder warmte verloren. Deze isolatiewaarde wordt trouwens gebruikt in het opstellen van een EPB-verslag. Bij de keuze van een dakraam kan je aan de EPB-verslaggever advies vragen.

PS: uiteraard moet de isolatie van het dakraam afgestemd zijn op de zolderisolatie. Een superisolerend dakvenster in een niet-geïsoleerde zolder plaatsen heeft ook geen zin.

velux isolatie

Positionering

Denk bij de plaatsing van dakvensters ook even na over de positionering. Hoe hoog wordt het raam geplaatst, en hoe ver van de muur?

Waarom dit belangrijk is?

Stel dat er een muur dwars op de schuine kant van het dak staat. Tegen deze muur wil je later een kast zetten. Wanneer het dakraam te dicht tegen deze muur staat, zal de kast het licht blokkeren. Je schuift het raam dan beter wat op.

Dat geldt ook voor de hoogte. Dakvensters die te hoog zijn, kan je niet manueel openen. Je hebt dan een elektrisch dakraam of een hulpstuk (een stang) nodig.

dakramen dubbel naast elkaar

Accessoires

Eens het dakraam geplaatst is, kan je nog allerlei accessoires in huis halen.

Om oververhitting tegen te gaan, plaats je best zonwering. Dat kan een rolgordijn, jaloezie of zonnescherm zijn. Zonnewering voor dakramen komt in alle vormen en maten (hier zijn enkele voorbeelden te vinden).

Daarnaast is een vliegengaas interessant. Zo houd je vervelende muggen, vliegen en wespen buiten wanneer het dakraam openstaat.

Tenslotte zijn er nog veiligheidssloten. Deze hebben twee functies: enerzijds houden ze ongewenste gasten buiten, anderzijds dienen ze als valbeveiliging voor kinderen.

velux dakraam zonwering gordijnen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.