Alles wat je moet weten over airconditioning

Vroeger werd een airco als een luxe-item aanzien. Maar tegenwoordig duiken deze toestellen steeds vaker op in woningen. Dat komt enerzijds omdat er heel wat goedkope modellen zijn, en anderzijds omdat de gemiddelde temperatuur op zomerdagen sterk gestegen is. Hittegolven komen bijna elk jaar voor. Op zo’n dagen komt een airconditioning zeker van pas.

Airco’s zorgen voor een betere klimaatbeheersing. Ze zijn veel efficiënter dan een klassieke ventilator. Bovendien zijn er ook modellen die kunnen verwarmen. Deze investering is dus zeker het overwegen waard.

Wil je meer informatie? Hieronder vind je alles wat je moet weten over airco’s, gaande van hun voor- en nadelen tot de verschillende soorten.

airconditioning binnen en buitenunit

Een volledig aircosysteem, bestaande uit een binnenunit (lang smal), buitenunit (grote bak met ronde ventilator) en een afstandsbediening.

Voor- en nadelen van een airco

Wil je een airco kopen maar ben je nog niet overtuigd over de voordelen? Laat je overtuigen door:

De voordelen:

  • Grote koelkracht – kan een kamer snel koelen.
  • Automatisch een constante temperatuur.

Uiteraard zijn er ook enkele downsides:

De nadelen:

  • Verbruikt relatief veel energie
  • Regelmatig onderhoud nodig
  • Te grote temperatuurverschillen kunnen voor verkoudheden zorgen

Airco’s hebben dus wel enkele belangrijke nadelen. Maar toch wegen de voordelen hiertegen op. Vooral tijdens een snikhete zomerdag gaat er niets boven de koelkracht van een airco – zeker bij mensen die graag in een koele kamer slapen.

buitenunit airco

Een grote buitenunit van een airco. Dit onderdeel voert de warmte uit de woning af.

Soorten airconditionings

Er zijn verschillende manieren om aircotoestellen in te delen. Dat kan enerzijds op basis van hun werking, maar evengoed volgens de bevestigingsmethode.

Wand, plafond of mobiel

Wandairco’s worden, zoals de naam al doet vermoeden, tegen een muur geïnstalleerd. Ze hebben meestal een sober design met een effen witte kleur, maar er zijn ook designairco’s op de markt die iets meer opvallen. Dit type is vrij eenvoudig te installeren.

Mobiele airco’s zijn makkelijk te verplaatsen. Ze hebben namelijk wieltjes. Dat is bijzonder handig. Overdag zet je het toestel in de woonkamer, ’s nachts verplaatst je het naar de slaapkamer. Nadeel bij deze toestellen is de slang aan de achterkant. Die moet via een raam of deur naar buiten leiden om warme lucht af te voeren.

Plafondairco’s zijn speciale koelcassette’s die in een plafond worden ingebouwd. Dit type zien we vaak terug bij veranda’s, maar ook in andere kamers met een vals plafond zijn ze bruikbaar.

Naast deze drie soorten is er nog een vierde variant: kanaalairco’s. Deze systemen bestaan uit één centrale koelunit die via verschillende kanalen meerdere ruimtes van frisse lucht voorziet. Kanaalairco’s worden voornamelijk in grote gebouwen, zoals kantoren en winkels, gebruikt.

Split/multisplit

Daarnaast kunnen we airco’s indelen op basis van hun luchtverdeling:

  • Split: een aircosysteem met 1 buitenunit en 1 binnenunit
  • Multisplit: een aircosysteem met 1 buitenunit en meerdere binnenunits

Het verschil in beide systemen zit hem in de output. Een split kan maximum één ruimte koelen, bij een multisplit zijn dit meerdere kamers. Sommige multisplit airco’s hebben zelfs 8 aparte uitgangen. Dat is handig voor grote woningen.

wandairco

Een wandairco die gebruikt wordt om de slaapkamer te koelen.

Wat is een omkeerbare airco?

Sinds jaar en dag werden aircosystemen gebruikt voor koeling. Tegenwoordig kunnen ze ook verwarmen.

Een omkeerbare airco heeft een speciale warmtepomp die zowel kan koelen als verwarmen. Tijdens warme dagen wordt er warme lucht uit de woning onttrokken en via de buitenunit afgegeven, tijdens koude dagen gebeurt het omgekeerde. Ja, zelfs als het buiten vriest wordt er nog voldoende warmte geproduceerd. Een goede isolatie is dan wel aangeraden.

plafondairco

Plafondairco die subtiel werd ingebouwd in het vals plafond van een tandartspraktijk.

Richtprijzen

Je vraagt jezelf misschien af: hoeveel kost een airco?

Een mono-split basismodel (om 1 ruimte te koelen) kost rond de €800, exclusief BTW en installatiekosten. Voor een multisplit met vijf binnenunits betaal je rond de €5.000.

Natuurlijk zijn er allerlei factoren die de prijs beïnvloeden, zoals:

  • Energielabel: toestellen met een beter energielabel zijn zuiniger, maar kosten doorgaans meer.
  • Geluidsdemping: er zijn speciale airco’s met een ingebouwde geluidsdemping die extra stil zijn. Natuurlijk zijn deze iets duurder.
  • Vermogen: wil je meer koelkracht? Dan zal het kostenplaatje stijgen.
  • Extra’s: er zijn tevens allerlei extra’s verkrijgbaar, zoals luchtzuiveringsfuncties, WiFi-modules, enz.

Wil je een nauwkeurige berekening? Vraag dan een offerte aan de dichtstbijzijnde installateur.

zelf airco installeren

Zelf een airco installeren is niet zo moeilijk.

Zelf een airco installeren

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een airco te installeren. Hoewel dit niet de meest eenvoudige klus is, kunnen Handige Harry’s dit toch zelf doen. Ben je toch niet zo handig? Laat deze werken dan uitvoeren door een airco installateur.

Ben jij benieuwd hoe het plaatsen van een airco in zijn werk gaat? Lees dan nu onderstaande stappenplan voor de werkzaamheden bij een standaard split airco.

Stap 1. Het ophangen van de beugels voor de binnenunit
Het installeren van een airco begint bij het ophangen van de beugels voor de binnenunit. Bepaal eerst waar in de ruimte je de binnenunit wil hangen. Markeer de ophangpunten voor de bugels, boor de gaten en zet de beugel stevig vast. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat het toestel mooi recht hangt.

Stap 2. Boorwerken plaatsen voor de leidingen
Zijn de beugels opgehangen? Dan is de volgende stap het boren van de gaten voor de leidingen. Als je een stenen of betonnen muur hebt wordt dit gedaan met een diamantboor. Controleer even de dikte van de leidingen om de boorgaten hierop af te stemmen.

Stap 3. De leidingen doorvoeren
Als de gaten in je muur zijn geboord, worden de leidingen, stuurkabel en condenswaterslang die aan de binnenunit vastzitten door het geboorde gat naar buiten getrokken.

Stap 4. Het plaatsen van de buitenunit
Hang de buitenunit waterpas tegen de buitenmuur of plaatst deze op een vlakke ondergrond. Belangrijk is dat je goed nagedacht hebt over de locatie van de buitenunit. Dit om jou en je buren geen overlast te bezorgen.

Stap 5. Het aansluiten van de koelleiding en stuurkabel
De kabels zijn doorgetrokken en worden nu aangesloten aan de buitenunit. De leidingen en stuurkabel worden aan de buitenunit bevestigd.

Stap 6. Het afpersen, vacumeren en controleren van de werking
Als het aansluiten van je airconditioning klaar is, moet deze nog gevacumeerd en afgeperst worden. Dit doet de installateur met een speciale vacuümpomp. Het afpersen en vacumeren van de airco is nodig om te zorgen dat deze goed koelt. Het voorkomt dat er koelvloeistof ontsnapt.

Stap 7. Opruimen en testen
Nog even opruimen en de airco is klaar voor gebruik. Je vindt de belangrijkste functies terug in de handleiding. Sommige toestellen hebben tevens een timing-functie die de koeling automatiseert. Je hebt zelfs de mogelijkheid om het systeem aan je domotica-installatie te koppelen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.