Alle soorten vloerverwarming en hun voor- en nadelen

Wist je al dat er verschillende soorten vloerverwarming zijn? Het ene systeem werkt op water, het andere op elektriciteit. In dit artikel leggen we de voordelen en nadelen van elk systeem uit. Laat je daarnaast altijd adviseren door een expert, bijvoorbeeld Vloerverwarming Limburg, die vloerverwarming aanleggen in Hasselt, Maaseik en omstreken.
soorten vloerverwarming
soorten vloerverwarming
Inhoud van dit artikel

Watergedragen vloerverwarming

Het bekendste systeem is een watergedragen vloerverwarming. Dat bestaat uit een netwerk van buizen onder de vloer waardoor warm water stroomt. Dit leidingwater wordt verwarmd door een gasketel, warmtepomp of zonneboiler.

Voordelen

  • Voor kleine en grote ruimtes: Vloerverwarming met warm water is geschikt voor zowel kleine kamers als grotere ruimtes. Van keuken tot badkamer: dit systeem past overal.
  • Geschikt als hoofdverwarming: In de meeste nieuwbouwwoningen is dit het primaire afgiftesysteem.
  • Energiezuinig: Het is een van de meest energiezuinige manieren om een ruimte te verwarmen, vooral in combinatie met een warmtepomp.

Nadelen

  • Traag: Snel de temperatuur verhogen is niet mogelijk, omdat het een traag systeem is.
  • Minder geschikt voor bestaande woningen: Watergedragen vloerverwarming is lastiger te installeren in bestaande gebouwen. Het is vooral geschikt voor nieuwbouw en energetische renovaties.
zelf vloerverwarming leggen

Nat vs droog systeem

Binnen de vloerverwarming met warm water maken we een onderscheid tussen een nat en droog systeem.

Het nat systeem bestaat uit buizen die in de dekvloer (chape) worden gelegd. Deze opbouw biedt de beste warmtegeleiding, maar is dikker en zwaarder. Er is gemiddeld 5 à 7 cm dekvloer nodig. Daarnaast heeft dit systeem een langere opwarmtijd door de massa van de vloer.

Bij een droog systeem liggen de verwarmingsbuizen in speciale isolatieplaten of aluminium warmtegeleidende platen. Er is geen deklaag van cement. De vloerbekleding, bijvoorbeeld keramische tegels, wordt rechtstreeks op de platen gelegd. Dit resulteert in een snellere opwarmtijd en een lichter gewicht. De snelle installatie is ideaal voor renovaties. Let wel op dat er minder warmteopslagcapaciteit is dan een nat systeem.

Elektrische vloerverwarming

Bij elektrische vloerverwarming worden dunne verwarmingskabels of -matten onder de vloer geplaatst. Deze verwarmen de vloer rechtstreeks op wanneer er stroom doorheen gaat.

Voordelen

  • Relatief goedkoop: Omdat een elektrische vloerverwarming eenvoudig is om te installeren, is het goedkoper dan een systeem op water.
  • Snelle opwarmtijd: Dankzij de kleinere afstand tussen de verwarmingselementen en de vloerbekleding gaat het opwarmen zeer snel.

Nadelen

  • Hogere energiekost: Bij langdurig intensief gebruik is er een hogere energiekost. In combinatie met zonnepanelen en/of een thuisbatterij kan je dit nadeel beperken.
  • Minder geschikt als hoofdverwarming: Het is minder interessant om met een elektrisch systeem grote ruimtes te verwarmen. Daarom wordt het eerder als bijverwarming gebruikt.
elektrische vloerverwarming badkamer

Wat is de beste keuze?

De beste keuze verschilt per situatie.

Doorgaans wordt er in een nieuwbouw voor een watergedragen vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp gekozen. Ook voor ingrijpende energetische renovaties, waarbij een oude woning bijna volledig wordt gestript, is dit systeem een goede optie.

Bij beperkte renovaties is elektrische vloerverwarming perfect geschikt als bijverwarming. Ook bij badkamerrenovaties wordt dit systeem dikwijls geïnstalleerd voor extra comfort.

Twijfels? Laat je adviseren door een specialist.

Belangrijke tips

  • Een goede vloerisolatie is cruciaal om warmteverliezen te beperken.
  • Houd rekening met de extra opbouwhoogte die nodig is voor vloerverwarming.
  • Laat de buizenafstand op voorhand berekenen voor een optimaal warmtecomfort.
  • Doe bij een watergedragen vloerverwarming een druktest voordat de vloer wordt afgewerkt om lekkages te voorkomen. Bij een elektrische vloerverwarming laat je een weerstandsmeting uitvoeren om te controleren of kabels beschadigd zijn.
  • Je kan best de vloerverwarming laten aanleggen door een specialist om problemen te voorkomen.
  • Maak gebruik van een van de premies die de Vlaamse overheid aanbiedt.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.