Parket geeft je interieur een natuurlijke toets

In sommige ruimtes, zoals de badkamer of keuken, kiest men steevast voor een stenen vloer. Maar op andere plekken is parket veel mooier. Een prachtige houten vloer in de woonkamer of eetkamer zorgt meteen voor een aangename sfeer.

Net zoals bij natuursteen komt hout in verschillende soorten, vormen en afwerkingen. Om je te helpen een keuze te maken, heb ik meer informatie over parketvloeren verzameld. Je leert hier alles over massieve of meerlaagse planken, plinten, FSC-hout, de plaatsing, enz. Lees dus snel verder!

Soorten parket

Parketvloeren kunnen we doorgaans onderverdelen in twee groepen:

 • Massief parket
 • Samengesteld of meerlaags parket

Massief parket bestaat uit één laag. Het is de meest traditionele soort die nog steeds erg populair blijft. Deze massieve planken zijn meestal wel duurder dan de meerlaagse variant.

Samengesteld parket bestaat uit meerdere lagen. Onderaan zijn meerdere lagen van goedkope houtsoorten met daarboven een toplaag in eik (of ander hout). Die toplaag varieert van 2 tot 6 mm. Het voordeel van een dikkere toplaag? Dit parket kan meerdere keren geschuurd worden, en gaat dus langer mee.

Daarnaast is er nog een verschil in de houttekening. Prime parket zijn 1e keus planken met kleine knopen tot Ø10mm. Rustiek A heeft grotere knopen die maximum Ø20mm groot zijn. Tenslotte is er nog Rustiek B met opgestopte knopen tot max. Ø40mm en soms kleine barstjes. Prime is uiteraard duurder dan Rustiek B.

Speciale vormen

Doorgaans gebruikt men langwerpige planken voor een parketvloer.

Maar sommige mensen willen iets anders. Gelukkig zijn er ook meer creatieve vormen verkrijgbaar.

Je kan bijvoorbeeld voor een visgraat patroon kiezen. Deze vloeren zijn echte blikvangers. Ze ogen vrij klassiek, maar kunnen gerust in een modern interieur gebruikt worden.

Verder is er nog mozaiëkparket. Deze vloeren bestaan uit kleine vierkante blokjes die in tegenovergestelde richting worden gelegd. Door het kleurverschil ontstaat er een subtiel dambordpatroon.

Tenslotte kan je opteren voor een Engels verband. Bij deze parketvorm is de vloer opgebouwd uit kleine langwerpige latten, waarbij het uiteinde van een lat steeds aan het midden van de lat ernaast grenst.

Combinaties met plinten

Elke vloer heeft plinten nodig, dat is bij parket niet anders.

Meestal gaat men voor massieve plinten in dezelfde kleur als het parket. Maar je kan ook voor schildersplinten kiezen. Door deze hetzelfde kleurtje als de muur te geven, zal de kamer hoger lijken dan ze werkelijk is.

Onderhoud van parket

Een goed onderhoud zorgt ervoor dat jouw houten vloer er als nieuw blijft uitzien. Hoe je het hout best behandeld, hangt af van de afwerking die je gekozen hebt.

Voor het onderhoud van geoliede parket gebruik je een aangepaste zeep tijdens de wekelijks schoonmaakbeurt. Dat maakt de vloer resistenter tegen vlekken. Daarnaast breng je jaarlijks een onderhoudsolie aan.

Geverniste parket mag je wekelijks schoonmaken met een cleaner zonder ammoniak of siliconen. Door elk kwartaal een een polish aan te brengen, zal het parket extra beschermd worden.

FSC certificatie

Sommige mensen halen aanhoudende roofkap aan als een tegenargument voor houten vloeren.

Daarom kies je best voor FSC parket.

FSC staat voor Forest Stewardship Council. Het is een organisatie die streeft naar een verantwoord bosbeheer wereldwijd. Via allerlei initiatieven zorgt men voor een groenere toekomst.

Parket met een FSC certificaat is dus afkomstig uit verantwoord beheerde bossen en/of de producent draagt bij aan het verantwoorde beheer van onze bossen (bijvoorbeeld door recyclage). De impact op het milieu is miniem. Deze parketvloeren kan je dus met een gerust hart in huis halen.

Meer info over FSC vind je op deze website.

Voor- en nadelen van parket

Ben je aan het overwegen om een houten vloer te nemen? Dan kunnen onderstaande voor- en nadelen je helpen te beslissen:

Voordelen:

 • Prachtige natuurlijke uitstraling
 • Duurzaam bouwmateriaal (met FSC label)
 • Verkrijgbaar in vele houtsoorten, kleuren en formaten
 • Makkelijk opfrisbaar met een parketrenovatie

Nadelen:

 • Gevoelig voor vlekken
 • Niet goed bestand tegen vocht en temperatuurschommelingen
 • Meestal duurder dan steen

Parket zelf leggen of niet?

Eerst een waarschuwing: zelf parket plaatsen is niet eenvoudig. Het vraagt meer vakkennis dan bijvoorbeeld de plaatsing van laminaat.

Toch is het perfect mogelijk om deze werken zelf uit te voeren. Houd dan rekening met onderstaande advies:

 • Zorg dat de chape voldoende droog is. Reken 1 week per cm voor de eerste 5 cm en daarna 2 weken voor elke bijkomende centimeter dikte.
 • Laat de planken 5 dagen in gesloten verpakking acclimatiseren in de ruimte waar het parket wordt geplaatst.
 • Zorg voor een temperatuur tussen 18-20°C en een relatieve vochtigheid tussen 45 en 60%.
 • Maak de ondergrond eerst grondig schoon.
 • Voorzie uitzettingsvoegen bij muren van 10 à 15 mm breed (hout leeft!).
 • Lees de instructies van de lijm nauwkeurig en houd rekening met de opentijd.

houten vloer

Veelgestelde vragen

Tenslotte nog enkele antwoorden op parketvragen die regelmatig terugkeren:

Kan ik parket met vloerverwarming combineren?
Ja, het is mogelijk om parket op een chape met vloerverwarming te plaatsen. Zorg er dan wel voor dat de buizen diep genoeg liggen en de watertemperatuur niet hoger is dan 38 °C. Daarnaast mag de oppervlaktetemperatuur nooit de 28 °C overschrijden. Tenslotte is meerlaags parket beter geschikt voor vloerverwarming dan massieve planken.

Wat is een goede luchtvochtigheid voor parket?
De meeste houtsoorten hebben een relatieve luchtvochtigheid nodig tussen de 50% en 60%. Is deze te laag, dan zal je de lucht moeten bevochtigen (hiervoor bestaan speciale toestellen). Meet de luchtvochtigheid met behulp van een hygrometer.

Kan parket in de keuken?
Doorgaans kiest men in keukens voor stenen vloeren in plaats van hout. Dat om de simpele reden dat steen onderhoudsvriendelijker en minder snel vlekken opneemt. In een keuken wordt er wel eens gemorst met vloeistoffen. Die vlekken zijn moeilijk uit parket te verwijderen.

Kan parket in de badkamer?
In de badkamer zijn er regelmatig grote schommelingen in de temperatuur en luchtvochtigheid. Dat is niet ideaal. Toch zijn er bepaalde houtsoorten die hiervoor minder gevoelig zijn. Vraag dus raad aan jouw parketinstallateur welke houten vloeren je in de badkamer mag gebruiken.

Moet ik rekening houden met de hardheid?
Elke houtsoort heeft een andere hardheid. Franse eik is bijvoorbeeld harder dan grenen of vuren. Op plaatsen waar de vloer druk wordt belopen, bijvoorbeeld in winkels of kantoren, kies je dus best voor een harde parket.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.