Zo garandeer je een gezond binnenklimaat in je woning

Een groot deel van ons leven spenderen we binnenshuis. Het belang van een gezond binnenklimaat valt dus niet te onderschatten. Zo vermijd je allerlei klachten, zoals hoofdpijn en allergie├źn.

Maar hoe zorg je voor een optimaal binnenklimaat in je woning? In dit artikel vind je alle antwoorden.

Installeer een mechanische ventilatie

Heel wat oude woningen hebben nog geen ventilatiesysteem. Dat kan voor schimmelvorming en allerlei gezondheidsproblemen leiden. Met behulp van een mechanische ventilatie wordt de vervuilde binnenlucht afgevoerd en vervangen door zuivere buitenlucht, wat de luchtkwaliteit binnenshuis sterk verbetert.

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen op de markt. De twee meest populaire zijn:

  • Ventilatie type C: natuurlijke aanvoer via roosters en mechanische afvoer
  • Ventilatie type D: mechanische aan- en afvoer

Voor een gezond binnenklimaat heeft een type D systeem de voorkeur. Enerzijds omwille van de ingebouwde filters. De verse buitenlucht wordt eerst gefilterd om onzuiverheden te verwijderen. Daarnaast hebben de meeste ventilatie units een warmteterugwinning (WTW). De warme afgevoerde lucht verwarmt de frisse aangevoerde lucht, waardoor er minder warmteverlies is en je stookkosten dalen.

moderne badkamer met ventilatierooster in plafond
Vooral in de badkamer is een goede ventilatie cruciaal

Vervang de filters van je ventilatiesysteem

Een goed onderhoud van je ventilatiesysteem is belangrijk. Bij een type D moet je bijvoorbeeld regelmatig de wtw-filter vervangen, want na verloop van tijd zal die veel vuil verzamelen. Een verse filter garandeert een gezond binnenklimaat.

Let er wel op dat je het juiste exemplaar koopt. Elk merk heeft haar eigen producten. Een Zehnder filter zal bijvoorbeeld niet in een Renson of Ubbink systeem passen.

Plaats een luchtbevochtiger

Tijdens de wintermaanden, wanneer de verwarming op volle toeren draait, kan de binnenlucht uitdrogen. Hierdoor krijg je last van droge ogen en een droge huid. De oplossing? Een luchtbevochtiger! Dit apparaat zorgt ervoor dat de lucht in huis vocht opneemt, zodat de luchtvochtigheid weer op peil komt.

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. 

Nu zou het ook kunnen dat de luchtvochtigheid hoger is. Dat kan tot vervelende problemen leiden, zoals schimmelvorming, muffe geurtjes en ongedierte. In dat geval heb je een ontvochtiger nodig. Goed ventileren helpt ook.

Laat domotica alles regelen

Domotica zorgt automatisch voor een gezond binnenklimaat. De centrale controller zal de ventilatie, verwarming en airco op een intelligente manier aansturen. Op deze manier heb je in elke kamer verse lucht en de juiste temperatuur.

Nog een voordeel van domotica is dat alles op elkaar is afgestemd, waardoor je energiekosten dalen. De verwarming in een ruimte zal bijvoorbeeld automatisch uitgeschakeld worden wanneer de ramen openstaan om te verluchten. Handig, toch?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.