Mooie, onopvallende zonnepanelen

Ga je investeren in een PV-installatie voor jouw woning? Dan heb je waarschijnlijk al wat zonnepanelen info opgezocht. Want er zijn verschillende opties om uit te kiezen.

Naast de technische specificaties speelt natuurlijk het ontwerp een rol. Want niemand wil zijn/haar dak ontsieren met lelijke panelen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig een heleboel stijlvolle oplossing om jouw eigen stroom op te wekken, namelijk indak zonnepanelen en zonnepannen.

Indak zonnepanelen

Standaard zonnepanelen worden op een dak gemonteerd. Er is dan een opening tussen de dakbedekking en de panelen.

Bij indak zonnepanelen liggen die in hetzelfde vlak als de pannen. Er is dus geen niveauverschil. Dat zorgt voor een heel strakke uitstraling.

Onder een indak systeem liggen geen dakpannen. Daarom is het belangrijk om een goede waterdichtheid te garanderen met een waterbestendige folie of platen in kunststof of metaal.

Tips voor indak zonnepanelen

  • Dit systeem is ideaal voor een nieuwbouw of een dakrenovatie. Indak zonnepanelen plaatsen op een bestaand dak is vrij moeilijk en duur.
  • Het resultaat wordt nog mooier wanneer je kiest voor vlakke dakpannen.
  • Probeer de kleur van de dakbedekking af te stemmen op die van de panelen.
indak zonnepanelen

Zonnepannen

Zonnepannen zijn dakpannen met ingebouwde zonnecellen. Vanop een afstand lijken ze op gewone dakpannen. Ze verstoren de architecturale uitstraling van het gebouw dus niet.

Tegenwoordig bestaan er zonnepannen in alle vormen, maten en kleuren. Op klassieke woningen passen bijvoorbeeld de gegolfde modellen, terwijl er ook vlakke zonnepannen zijn voor moderne woningen. Sommige leveranciers hebben zelfs leien met zonnecellen.

Tips voor zonnepannen

  • Het rendement van zonnepannen ligt iets lager dan traditionele panelen. Je zal dus een grotere oppervlakte nodig hebben om dezelfde hoeveelheid elektriciteit op te wekken.
  • Ga je niet het volledige dakoppervlak bekleden? Zoek dan een gewone dakpan die qua kleur en ontwerp aansluit bij de zonnepannen. Anders valt het verschil te hard op.
zonnepannen tesla solar roof

Traditionele zonnepanelen

Wil je niet investeren in zonnepanelen of een indak PV-systeem? Dan zijn er nog enkele manieren om de klassieke zonnepanelen te verfraaien:

  • Probeer de afstand met het dak zo klein mogelijk te houden. Een installatie met weinig vrije ruimte onder de panelen oogt veel strakker.
  • Sommige monokristallijn panelen hebben een zilverkleurig frame. Een mat zwart frame ziet er veel mooier uit.
  • Denk ook aan de positionering op het dak. Een even aantal panelen is stijlvoller dan een oneven aantal.
  • Misschien zijn er andere plaatsen waar je zonnepanelen kan leggen, bijvoorbeeld de garage. Dan blijft de architecturale uitstraling van je huis behouden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.