Overgordijnen zijn terug van weggeweest

Interieurtrends vinden we overal. Niet alleen in keukens en badkamers, maar ook op het vlak van raamdecoratie.

Waar de voorbije jaren vouw- en plooigordijnen erg populair waren, grijpen we vandaag de dag steeds vaker terug naar overgordijnen. Die bieden allerlei voordelen. Zowel op esthetisch als praktisch vlak.

overgordijnen woonkamer living

Waarom zijn overgordijnen terug populair?

De oorzaak van deze trend vinden we in de steeds strengere bouwnormen. Vroeger hadden bijna alle woningen rolluiken. Maar die hebben één groot nadeel; ze verpesten de luchtdichtheid van een woning. Luchtdichtbouwen zorgt voor minder warmteverlies. Daarom worden rolluiken in een nieuwbouw veel minder geplaatst.

Overgordijnen zijn dan een goed alternatief om een ruimte te verduisteren. Want ze blokkeren al het licht – iets wat met bijvoorbeeld jaloezieën veel moeilijker gaat.

Nog een reden voor deze opmars is de vintage uitstraling. Overgordijnen doen denken aan vroeger. Aan statige herenhuizen met stijlvolle interieurs. Met deze gordijnen roep je dat gevoel opnieuw op.

Tenslotte is er nog het geluiddempende karakter. De rijke stoffen absorberen geluiden, waardoor je van een veel betere akoestiek geniet.

overgordijnen keuken

Overgordijnen trends

Enkele opvallende interieurtrends voor overgordijnen:

Dubbele plooi

Bij gordijnen heb je de keuze tussen een enkele en een dubbele plooi. Vooral deze laatste versie duikt steeds vaker op. Want die heeft een mooie, volle uitstraling. Combineer deze dubbele plooi gordijnen met een sierlijke rail om jouw interieur een luxueuze uitstraling te geven.

Met vitrage

Overgordijnen met een bijpassende vitrage zijn een match made in heaven! Deze glasgordijnen voorkomen nieuwsgierige blikken van buren en voorbijgangers, terwijl de gordijnen je interieur volledig afsluiten van de buitenwereld (bijvoorbeeld als verduistering in de slaapkamer). Zo heb je het beste van twee werelden.

Donkere kleuren

Qua kleurenpalet nijgt men naar de donkere tinten. Denk bijvoorbeeld aan een diep smaragdgroen. Hierdoor worden de overgordijnen echte blikvangers. Tip: gebruik een lichtere variant van deze kleur doorheen de kamer, zoals in kussens, theelichthouders, bloempotten, enz.

Oversized

Oversized overgordijnen zijn hipper dan ooit. Je denkt misschien dat te lange stoffen heel slordig lijken, maar ze accentueren net de hoogte van de kamer.

overgordijnen grijs lichtdoorlatend

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.