Het onderhouden van je cv-ketel is cruciaal en dit is waarom

Onderhoud aan de gasketel of mazoutketel is een belangrijk onderhoud in huis. Een slecht onderhouden cv-ketel kan ervoor zorgen dat koolmonoxide vrij spel krijgt in een woning, met alle gevolgen van dien. Daarnaast is het wettelijk verplicht de cv-ketel goed te onderhouden (voor gas om de twee jaar, voor mazout jaarlijks). Wil je alles te weten komen over het juist onderhouden van jouw cv-ketel? Je leest het hier.

Handig: een onderhoudscontract

Voordat de condensatieketel onderhouden wordt, krijg je 2 keuzes voorgelegd. Je kunt kiezen een onderhoudscontract aan te gaan of eenmalig onderhoud te laten verrichten. Het eenmalige onderhoud kost gemiddeld € 90. Kies je voor een onderhoudscontract, dan betaal je € 12 per maand.

In eerste instantie lijkt het financieel geen goede keuze om een onderhoudscontract aan te gaan. Toch zijn er veel voordelen verbonden aan het aangaan van zo’n contract. Ketels die slecht onderhouden zijn hebben soms slechts een rendement van 35%. Hiermee gaat veel energie verloren. Daarnaast kan je, zodra je een onderhoudscontract hebt afgesloten, altijd gebruik maken van een noodlijn. Deze noodlijn verzekert je dat de cv-ketel die kapot gegaan is binnen 24 uur wordt gemaakt. Tenslotte is een goed onderhouden cv-ketel een stuk veiliger dan een ketel die slecht onderhouden is. In iedere gasketel of mazoutketel zit een brander die de brandstof verbrand om warmte te genereren. Deze brander wordt na verloop van tijd vies en kan koolmonoxide verspreiden – iets wat je koste wat kost wil voorkomen.

Checklist bij een onderhoudscontract

Ben je ervan overtuigd dat je een onderhoudscontract aan wilt gaan bij een cv-ketelspecialist? Houd dan rekening met de volgende punten:

  • Bezit de specialist een OK CV-keurmerk?
  • Is er een noodnummer dat ik 24/7 kan bereiken?
  • Worden er extra kosten in rekening gebracht zodra de specialist langskomt na gebruik gemaakt te hebben van de noodlijn?
  • Hoe lang duurt het contract minimaal?
  • Wat zijn de kosten per maand en kloppen deze kosten met de hoeveelheid te verrichten onderhoud?
  • Zijn alle kosten inclusief (kosten van het materiaal en voorrijkosten)?
  • Voldoet mijn cv-ketel momenteel aan de nodige eisen en moet ik niet eerst vervangen?
  • Zijn er nog overige kosten waar ik rekening mee moet houden?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.