De mogelijkheden van grind en keien in je tuin

Vandaag de dag kiezen steeds meer mensen voor siergrind of keien in hun tuin. Gelijk hebben ze, want deze bodembedekkingen bieden enorm veel mogelijkheden. Veel meer dan je zou verwachten. Lees snel verder en doe inspiratie op.

Grind, split of keien?

Misschien eerst even het verschil tussen grind, split en keien duidelijk maken.

Siergrind bestaat uit kleine ronde kiezelsteentjes. Om die reden wordt het in Belgiƫ ook wel kiezel genoemd. Het verschil met split (ook bekend als steenslag) zit hem in de vorm. Siersplit heeft hoekige vormen.Tenslotte zijn er nog keien (of pebbles). Dat zijn simpelweg grotere, ronde stenen.

Waar kan ik grind/keien gebruiken?

Een eentonig interieur is niet mooi. Dat geldt ook voor de tuin. Je hoeft dus niet alles te verharden met tegels of kasseien. Ga voor wat variatie en introduceer wat grind en/of keien. Die zijn op verschillende plaatsen bruikbaar zoals:

  • De oprit
  • Tuinpaden
  • Rond bloemperken
  • Als spatbescherming voor ramen

Kortom: deze steentjes zijn vrijwel overal bruikbaar. Toch raad ik aan om ze niet als terras te gebruiken. Daarvoor kies je beter terrastegels. Die zorgen ervoor dat tafels en stoelen veel stabieler staan.

Welke soorten siergrind en steenslag zijn er?

Grind, kiezelstenen en keien komen in tientallen kleuren en formaten. Helaas kennen de meeste mensen enkel de grijze variant of de klassieke gele Dolomiet. Toch zijn er veel meer mogelijkheden.

Enkele populaire soorten grind:

(1) Alpengrind, (2) Carrara grind, (3) Baskisch rood, (4) Maasgrind.

Enkele populaire soorten split/steenslag:

(1) Dolomiet, (2) Lava split, (3) Rosso Verona split, (4) Schots graniet.

Je merkt het meteen: deze steentjes komen in bijna alle kleuren van de regenboog. Grijs, wit, zwart, rood, bruin, geel… er is voor ieder wat wils. Het is dus makkelijker dan ooit om een kleur te kiezen die bij je woning past.

Hoe kies je een steensoort?

Om de juiste siergrind of siersplit te kiezen, kan je enkele vragen stellen:

  1. Welke stijl zoek je? Sommige steensoorten passen beter bij een moderne tuin dan bij een landelijk ontwerp. Houd ook rekening met de architectuur van de woning.
  2. Welke kleur past het best? Zoals eerder al gezegd, zijn er tientallen kleuren om uit te kiezen. Kijk naar de kleur van terrastegels, gevelstenen en tuinmeubelen om een complementaire tint te selecteren.
  3. Welk formaat? De meeste steensoorten zijn leverbaar in meerdere formaten. Grotere stenen zien er robuuster uit, kleinere varianten zijn subtieler.
  4. Wat is je budget? Sommige soorten zijn voordeliger dan andere. Bij grote oppervlakten kan dit doorwegen. Houd dus ook rekening met je budget.

Creatief met grind/steenslag

Wil je jouw tuin een unieke uitstraling geven? Dan is grind of siersplit hiervoor ideaal. Je kan immers makkelijk complexe vormen maken met vloeiende lijnen, iets wat met tegels vaak erg moeilijk is (tenzij je uren aan kap en slijpwerk spendeert). Een tuinpad in grind met vloeiende lijnen kan bijvoorbeeld een leuke blikvanger zijn.

Ook een mix van meerdere kleuren is mogelijkheid. Combineer twee vlakken met andere steenkleuren om wat contraxt in je tuin te introduceren. Wie een designstatement wil maken, kiest kleuren die ver uit elkaar liggen. Wie het liever subtiel houdt, kiest meer complementaire kleuren.

 

Foto’s van Amagard.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.