Regenwaterrecuperatie: een slim idee

Elke maand vallen er tientallen liters water uit de lucht – zeker tijdens de herfst en winter. Het zou zonde zijn om al dit gratis water verloren te laten gaan. Daar vormt regenwaterrecuperatie een oplossing. Met dit systeem kan je regenwater hergebruiken en op je waterfactuur besparen.

Hemelwater opvangen

Om regenwater te hergebruiken, moet je het uiteraard opvangen. Dit kan in een eenvoudige regenwaterput. De meeste woningen zijn uitgerust met zo’n put, maar je kan natuurlijk een extra regenwatertank plaatsen. Tegenwoordig zijn er kunststoffen modellen die je makkelijk zelf kan plaatsen.

Je kiest best voor een voldoende grote opslagtank. Wanneer je regenwater recupereert voor verschillende doeleinden, zal een te kleine put te snel leeg zijn. Bij nieuwbouw is een regenwaterput van 5.000 liter het wettelijk minimum, maar er zijn ook modellen van 7.500 of zelfs 10.000 liter.

Bij regenwaterrecuperatie is het tevens geen slecht idee om een bladfilter voor de watertank te installeren. Voor extra gebruiksgemak zijn er filter met automatische reiniging. Verder zal een extra filter (met actieve koolstof) achter de waterput kleinere onzuiverheden verwijderen en geuren neutraliseren.

regenwater hergebruiken

De pomp

Eens het regenwater opgevangen is, moet het natuurlijk terug naar de woning geraken. Hiervoor wordt een pomp gebruikt. We onderscheiden twee types: een externe en interne pomp.

Externe pompen worden buiten de waterput geplaatst. Je vindt ze meestal in een berging terug. Interne pompen bevinden zich in de watertank zelf. Wij raden interne pompen aan, omdat ze voor minder geluidsoverlast zorgen. Wanneer de pomp in huis staat, zal deze telkens aanslaan wanneer iemand naar het toilet gaat of wanneer men de buitenkraan gebruikt. Dat is niet altijd aangenaam.

Toepassingen

Je kan regenwater hergebruiken voor diverse toepassingen. De meest populaire zijn:

  • Het buitenkraantje
  • De toiletten
  • De wasmachine
  • De tuinbesproeiing

In principe kan je regenwaterrecuperatie ook gebruiken voor de douche of een bad, maar dat wordt meestal niet gedaan.

Besparing tot €250

Met regenwaterrecuperatie kan je jaarlijks ongeveer €250 op je leidingwater besparen (voor een gezin van 4 personen). Een regenwaterrecuperatiepakket kost ongeveer €1000 (excl. watertank). Op zo’n 4 jaar is de installatie dus terugbetaald. Des te meer punten je aansluit op de regenwaterrecuperatie, des te sneller je winst maakt.

Loodgieter inschakelen

Een systeem voor regenwaterrecuperatie kan je vrij makkelijk zelf installeren. Is het gewoonweg te veel werk of heeft u geen ervaring met sanitaire installaties? Dan is het verstandig om een loodgieter in te schakelen. Dergelijke klussen zijn voor loodgieters dagelijkse kost en zij weten dan ook als geen ander hoe zij een systeem voor regenwaterrecuperatie moeten installeren.

Tips voor regenwaterrecuperatie

Enkel samenvattende tips voor regenwaterrecuperatie:

  • Kies een waterput/watertank die groot genoeg is.
  • Plaats de pomp in de waterput om geluidsoverlast te vermijden.
  • Plaats een filter om onzuiverheden te verwijderen.
  • Sluit zoveel mogelijk aftappunten aan op de waterrecuperatie, zo betaalt het systeem zich sneller terug.
  • Doe-het-zelf of schakel een loodgieter in.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.