Alle Soorten Ventilatiesystemen op een Rijtje

Om energiezuinig te bouwen is een goede luchtdichtheid belangrijk. Op deze manier gaat er zo weinig mogelijk warmte verloren. Maar hierdoor stijgt ook het belang van een goede ventilatie. Voldoende ventilatie zorgt immers voor een gezond binnenklimaat en een beter leefcomfort. Daarom nemen we een kijkje naar de verschillende soorten ventilatiesystemen die momenteel op de markt zijn.

Soorten ventilatiesystemen

In totaal zijn er vier verschillende soorten ventilatiesysteem. Elk systeem wordt aangeduid met een letter: A, B, C of D. Het verschil tussen deze opties leer je hieronder:

Systeem A

ventilatie type aBij dit systeem gebeurt de verluchting volledig automatisch. Verse lucht wordt binnengehaald via ventilatieroosters, bijvoorbeeld in de ramen. De luchtdoorvoer van deze ventilatieroosters kan je zelf regelen door ze meer of minder open te zetten. Je bepaalt dus zelf hoeveel lucht je binnenlaat. Ook de vervuilde lucht wordt op een natuurlijke manier afgevoerd, meestal via een verticaal kanaal dat boven het dak uitmondt.

Een ventilatie type A is erg onderhoudsvriendelijk is. Maar er kan koude tocht ontstaan en bij bepaalde weersomstandigheden (bv. mist) zal het minder goed werken.

Systeem B

ventilatie type bEen systeem B combineert natuurlijke en mechanische ventilatie. De verse lucht wordt aangezogen via een ventilator, maar verlaat op natuurlijke wijze (zoals bij het ventilatiesysteem A) de woning. Ook hier is dus kans op een koude tocht. Nochtans wordt dit systeem niet vaak toegepast bij woningbouw, daar kiest men eerder voor een ventilatiesysteem type C of D.

Systeem C

ventilatie type cHet ventilatiesysteem C is eigenlijk het tegenovergestelde van het vorige systeem. Hier wordt de lucht op een natuurlijke manier in de woning getrokken en via een mechanische uitvoer verwijderd.

Er is tevens een variant met vraaggestuurde ventilatie. Hierbij gebeurt de ventilatie enkel als het nodig is, op basis van sensoren (vocht, temperatuur, CO2). Wanneer je een douche neemt zal de ventilatie in de badkamer bijvoorbeeld harder werken.

Systeem D

ventilatie type dTenslotte is er het systeem D (ook wel balansventilatie genoemd), waarbij zowel de aan-  als afvoer van de lucht volledig mechanisch gebeurt. Meestal wordt dit gekoppeld met warmteterugwinning. Zo wordt de verse lucht (van buiten) verwarmd door de vuile lucht (van binnen). Op deze manier kan je heel wat besparen op je verwarmingskosten. Houd er wel rekening mee dat de filters van dit systeem regelmatig schoongemaakt moeten worden.

Welk ventilatiesysteem kiezen?

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af; welk ventilatiesysteem moet ik kiezen? Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. Elk systeem heeft immers een heleboel voor- en nadelen. De ideale keuze bestaat dus niet.

In de meeste nieuwbouwwoningen wordt voor een ventilatiesysteem C of D gekozen. Daarom hebben we deze systemen met elkaar vergeleken en de belangrijkste punten op een rijtje gezet:

Ventilatiesysteem C:

 • Goedkoper dan systeem D
 • Eenvoudiger te installeren
 • Weinig onderhoud nodig
 • Soms last van omgevingsgeluid
 • Soms last van tocht

Ventilatiesysteem D:

 • Beste luchtkwaliteit
 • Meeste winst op E-Peil
 • Lagere verwarmingskosten
 • Dubbele kanalen nodig (aan- en afvoer)
 • Jaarlijks onderhoud van filters en kanalen
 • Duurste optie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.