9 Stopcontacten tips
- Eerst en vooral is de hoogte van je stopcontacten belangrijk. In droge ruimten moet het contact op minstens 15 cm van de vloer staan. In een natte ruimte moeten de stopcontacten nog hoger staan, namelijk op minstens 25 cm van de vloer.
- In een badkamer moet je bepaalde veiligheidszones respecteren (min. 2.30m van douche of bad) om elektrocutie te vermijden. Dit geldt niet alleen voor stopcontacten maar ook voor verlichting.
- Zorg ervoor dat je de elektriciteitskring niet overbelast. De algemene regel zegt dat er maximum 8 lichtpunten en/of stopcontacten per kring mogen aangesloten worden.
- Denk ook op lange termijn. Wanneer je van plan bent om in de toekomst de zolder in te richten als leefruimte, kan het interessant zijn om hier al stopcontacten of wachtbuizen te voorzien.
- Naast de klassieke stopcontacten zijn er ook contactpunten voor audio, Ethernet, TV-distributie, enz.
- Voorzie voldoende stroomkringen in de wasplaats/berging, omdat hier meestal een heleboel toestellen te vinden zijn die veel stroom vragen (wasmachine, droogkast, diepvriezer, enz.).
- Wanneer je stopcontacten in de buitenschil plaats, maak je ze best luchtdicht om een goede isolatie te behouden. Er zijn tevens luchtdichte stopcontacten te koop.
- In kinderkamers of speelruimtes is het de moeite waard om kindveilige stopcontacten te plaatsen. Zo kunnen er geen ongelukken gebeuren.
- Twijfel je over het aantal stopcontacten? Voorzie er eentje extra. De meerkost van een extra stopcontact bij een nieuwbouw of renovatie is eerder klein, terwijl het later veel moeilijker is om er eentje bij te plaatsen.
Reken op je elektricien
Waarschijnlijk heb je allerlei vragen over het aantal stopcontacten, de hoogte, de kleur… Laat je daarom adviseren door een elektricien. Deze professional heeft de nodige kennis en ervaring om alles in goede banen te leiden. Zo voorkom je later problemen.