Hoe een verstopte afvoer voorkomen en oplossen?

Een verstopte afvoer zorgt voor heel wat problemen, van geuroverlast tot waterschade. Super vervelend. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem op te lossen (én te voorkomen).

Tips om verstoppingen te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. De specialisten van ontstoppingsdienst Gent geven enkele tips om je leidingen vrij te houden:

1. De juiste diameter en hellingsgraad

Verstoppingen voorkomen begint al tijdens de bouw van de woning. Het is belangrijk om de juiste diameter voor de afvoerleidingen te gebruiken. Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij overige toepassingen (zoals wastafels) is de diameter 40 mm. Dit zijn minima. Je mag dus gerust grotere buizen voorzien.

Verder moeten de afvoeren een helling van 1% hebben, zodat het water netjes wegloopt. Bij horizontale leidingen gebruik je best geen hoeken van 90 graden. Met hoeken van 45 graden is de kans op verstoppingen veel kleiner.

2. Let op wat je doorspoelt

De afvoer is geen vuilbak. Gooi dus geen etensresten, frituurvet en ander vuil in de gootsteen. Ook in het toilet mag je niet zomaar alles doortrekken. Maandverband, tampons en luiers horen in de vuilbak.

3. Reinig doucheputjes

Het is een goed idee om haren regelmatig uit het doucheputje te halen. Als ze eenmaal in de afvoer terechtkomen, is de kans op een verstopping groot.

4. Preventief onderhoud

Heet water is perfect om je afvoeren preventief te onderhouden. Als het water goed heet is, neemt het veel vuil mee. Dit kan je zo vaak doen als je wil, zonder de afvoer te beschadigen.

Een verstopte afvoer ontstoppen

Heb je ondanks bovenstaande tips toch last van een verstopte afvoer? Dan zijn er verschillende oplossingen om te proberen:

  • Soda en heet water. Neem een handvol soda en gooi dit in de verstopte afvoer. Laat het enkele uren inwerken en giet vervolgens minstens 1 liter heet water in de afvoer.
  • Soda en azijn. Verstoppingen ontstaan soms door kalkaanslag. Meng hiervoor in een emmer wat soda met een halve liter azijn. Giet het mengsel in de afvoer en laat het enkele uren inwerken. Spoel na met een liter heet water.
  • Sifon schoonmaken. Bij wastafels zit de verstopping dikwijls in de sifon. Maak die los en maak alles schoon.
  • Ontstoppingsveer. Gebruik een ontstoppingsveer wanneer de verstopping zich verder in de afvoerleiding bevindt. Deze stalen kabel maakt een draaibeweging om het obstakel vrij te maken.

Lukt het toch niet om het probleem te verhelpen? Geen paniek. Schakel een gespecialiseerde ontstoppingsdienst in. Deze vakmensen hebben de juiste tools en kennis om je afvoeren te ontstoppen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.