Welke vloer past in de woonkamer?

Ben je bezig met een nieuwbouw of een grondige renovatie en ga je binnenkort de woonkamer inrichten? Dan is een eerste belangrijke stap de keuze van de vloerbekleding. Dat is geen makkelijke knoop om door te hakken. Er zijn namelijk enorm veel mogelijkheden. Om je op weg te helpen, heb ik hieronder een aantal tips verzameld.

Aandachtspunten voor een woonkamervloer

Elke ruimte in huis, alsook de woonkamer, heeft specifieke eisen wanneer het op vloeren aankomt. Daarom sommen we eerst een paar aandachtspunten op:

 • In de woonruimte draait het om knusheid en gezelligheid. De vloer moet hiertoe bijdragen.
 • Onderhoudsvriendelijkheid is ook belangrijk, omdat we hier veel tijd doorbrengen en de mogelijkheid bestaat dat er gemorst wordt met een drankje of een snack.
 • De vloer moet een tijdloze uitstraling hebben, die zich makkelijk laat combineren met andere meubelstukken en accessoires.
 • De vloer is één ding. Ook de plinten bepalen mee het eindresultaat. De meeste vloeren hebben bijpassende plinten, maar je kan ook voor eenvoudige schilderplinten kiezen.
 • In de meeste nieuwbouw woonkamers ligt vloerverwarming. Het is dus belangrijk dat de vloerbekleding hiervoor geschikt is.

Mogelijke vloerbekledingen

Rekening houdende met bovenstaande lijstje, zijn er een paar opties om als woonkamervloer te gebruiken.

Natuursteen

Wil je jouw living een vleugje luxe geven? Kies dan voor natuursteen. Deze vloerbekleding is verkrijgbaar in verschillende soorten, gaande van Braziliaanse leisteen en Belgische hardsteen tot Turkse travertin. Elke tegel is uniek. Net dat geeft een natuursteen vloer haar charmevolle uitstraling.

Belangrijk om te weten: een natuursteen vloer plaatsen vraagt de nodige vakkennis. Je laat deze klus dus best over aan een professionele vloerder.

natuursteen leisteen woonkamer

Keramische tegels

Keramische tegels zijn een interessant alternatief voor natuursteen. Ze zijn extreem hard, wat deze vloer kras- en slijtvast maakt. Daarnaast is er een enorm grote keuze aan kleuren en patronen. Voor elke woonkamer is er dus een keramische tegel te vinden.

keramische tegels woonkamer

Parket

Geef je woonkamer een flinke dosis warmte en gezelligheid met een parketvloer. Deze houten vloer zorgt meteen voor een huiselijk gevoel. Je kiest uit tientallen verschillende houtsoorten, formaten, legvormen en afwerkingen. Zo is tegenwoordig het visgraat parket heel populair. Ook bamboe parket zien we regelmatig terug, dankzij de ecologische voordelen die deze woonkamervloer biedt.

Wist je trouwens dat parket combineerbaar is met vloerverwarming? Je kiest dan best voor meerlaagse planken in plaats van massief parket.

parket woonkamer living

Kunststof

Onder de term ‘kunststof’ vinden we vloerbedekkingen zoals laminaat, pvc en vinyl. Deze vloeren bieden twee interessante voordelen. Enerzijds hebben ze een toplaag die gedrukt wordt, waardoor er duizenden ontwerpen verkrijgbaar zijn. Daarnaast zijn deze kunststof vloeren ideaal voor doe-het-zelvers. Handig voor wie wat geld wil besparen.

vinyl vloer woonkamer

Wat kost een woonkamer vloer?

De prijs van een woonkamer vloer is vooral afhankelijk van het gekozen materiaal. Er zijn namelijk flinke prijsverschillen. Hieronder vind je enkele richtprijzen:

 • Natuursteen: €50 – €140 /m²
 • Keramische tegels: €20 – €80 /m²
 • Parket: €40 – €120 /m²
 • Laminaat: €10 – €25 /m²
 • Vinyl: €10 – €30 /m²
 • Pvc: €20 – €50 /m²

Opgelet: dit zijn enkele de kosten van de materialen. De prijzen voor de plinten, lijm, vloerwerken en andere zaken zijn hierin niet inbegrepen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.