Wat is een Ventilatiesysteem E?

Enkele weken geleden hebben we kort de verschillende soorten ventilatiesystemen besproken. Maar deze markt is constant in beweging. Er komen dan ook regelmatig nieuwigheden op de markt, zoals dit ventilatiesysteem type E. Dit systeem zorgt voor een nog beter binnenklimaat in uw woning.

Het verschil

Hoe verschilt een ventilatiesysteem E met de andere mogelijkheden? Wel, dit systeem combineert vraaggestuurde ventilatie met een warmtepomp. De warmte-energie wordt gewonnen uit de gecontroleerde menging van warme afvoerlucht en de buitenlucht. De gewonnen warmte kan zowel voor sanitair warm water als voor ruimteverwarming aangewend worden, het hele jaar door.

Stap voor stap

Hoe werkt een type E ventilatie? Hieronder vind je een stap-voor-stap uitleg:

ventilatie-e1. Toevoer: natuurlijke lucht wordt op een natuurlijke manier in de woning gebracht, zoals bij een ventilatiesysteem type C. Dit gebeurt via roosters boven de ramen.

2. Doorvoer: de verse buitenlucht komt via droge kamers binnen (woonkamer, slaapkamer …) en gaat op een natuurlijke manier naar natte ruimtes (badkamer, toilet …).

3. Afvoer: in deze natte ruimtes is een afzuiging voorzien.

4. Warmterecuperatie: De energie uit deze warme binnenlucht wordt gebruikt voor de productie van warm water (zowel voor vloerverwarming als sanitair). Meestal wordt er een hybride opstelling geplaatst met een externe verwarmingsketel (gas), zodat warmtecomfort steeds gegarandeerd is.

Waarom een ventilatiesysteem E?

De vraag is natuurlijk: waarom zou je in een ventilatiesysteem type E investeren? Zoals altijd heeft het antwoord een ecologisch kantje. Dit ventilatiesysteem is extra zuinig en zorgt ervoor dat je op een voordelige manier je woning en water kan verwarmen. Bovendien kan dit systeem voor een daling van het e-peil tot wel -37 punten zorgen. Wanneer je door deze ingreep kan genieten van extra premies, betaalt deze ventilatie zichzelf erg snel terug.

Meer informatie over de ventilatie E vind je op de website van Renson.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.