Welk type cv-ketel past het best bij jouw woning?

Wil je jouw oude cv-ketel vervangen door een nieuwer model om je stookkosten te verlagen? Dat is een goed idee. Maar dan is het natuurlijk wel handig om te weten welke soorten cv-ketels er op de markt zijn. Momenteel zijn er drie types, elk met hun voor- en nadelen. Ontdek snel de mogelijkheden:

3 Soorten cv-ketels

Doorgaans kunnen we cv-ketels onderverdelen in drie grote groepen, afhankelijk van hun werking en hun rendement. De specialisten van Cvkoopjes geven wat meer uitleg:

Type 1: VR-ketel

De afkorting VR staat voor ‘verbeterd rendement‘. Hij presteert dus beter dan een traditionele verwarmingsketels.

Dit toestel heeft een rendement van circa 90%, wat wil zeggen dat ongeveer 10% van de energie verloren gaat. Dat is niet slecht, maar een HR-ketel doet beter.

Dit type cv-ketel heeft twee grote voordelen. Eerst en vooral de prijs. Met een kostprijs van een VR-ketel start rond de 1000 euro, wat goedkoper is dan een HR of HRe-model. Daarnaast is er geen condensafvoer nodig, wat de installatie eenvoudiger maakt.

Type 2: HR-ketel

Een hoogrendementsketel of HR-ketel heeft een rendement van meer dan 100%. Hoe dat mogelijk is? Simpel, door de energie uit de rookgassen te recupereren via een warmtewisselaar. Zo verlagen je stookkosten.

Deze condensatieketel heeft wel een waterafvoer nodig, omdat de waterdamp moet afgevoerd worden. Dat maakt de installatie wat complexer dan een traditionele VR-ketel.

Voor een nieuwe HR-ketel betaal je minstens 1500 euro. Het is dus niet de goedkoopste oplossing om je woning te verwarmen, maar wel een ecologisch (en economisch) interessante.

Type 3: HRe-ketel

De HRe-ketel is vrij nieuw. Uniek aan dit toestel is de dubbele werking. De ketel zorgt niet alleen voor de verwarming en sanitair warm water, hij wekt ook elektriciteit op. Dat gebeurt aan de hand van een ingebouwde heteluchtmotor die op aardgas werkt.

Een HRe-ketel is de moeite waard wanneer je meer dan 1.600 m³ gas per jaar verbruikt. Het is dus vooral bij grotere gebouwen een interessante investering. Bij een lager verbruik kies je beter voor een gewone HR-ketel.

De aankoop van een HRe-ketel is niet goedkoop. Want prijzen starten rond de 8000 euro. Maar je geniet wel van een mooie besparing op je elektriciteitsfactuur.

Welk type cv-ketel kies je best?

Je vraagt jezelf misschien af welk type cv-ketel de beste keuze is?

Wel, het juiste antwoord start bij je energiebehoeften. Zoals eerder al gezegd is een HRe-ketel vooral interessant bij een verbruik van minstens 1.600 m³ per jaar.

Kom je niet aan dit verbruikt? Plaats dan een VR of HR-ketel. Een HR-ketel is doorgaans de meest interessante investering, omdat die voor een geringe meerprijs wat zuiniger is dan een VR-ketel.

Wil je voor de goedkoopste cv-ketel gaan of heb je geen mogelijkheid om een afvoer voor het condenswater te plaatsen, dan is een klassieke VR-ketel de beste oplossing.

Alternatieven voor een cv-ketel

Naast bovenstaande cv-ketels zijn er nog een heleboel alternatieven. In moderne woningen (met een goed isolatie en luchtdichtheid) is een warmtepomp het overwegen waard. Sommige mensen kiezen ook voor een biomassaketel. Die werkt op pellets of houtsnippers.

Geen idee wat je best kiest? Vraag dan raad aan een verwarmingsinstallateur.

One reply on “Welk type cv-ketel past het best bij jouw woning?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.