Trapleuningen: materialen, hoogte en plaatsingstips

Bij woningen met meerdere verdiepingen is een trap onontbeerlijk (tenzij je investeert in een lift, natuurlijk). En geen trap is compleet zonder trapleuning.

Een trapleuning verhoogt de veiligheid in huis. Maar het kan ook esthetisch een meerwaarde zijn. Want er zijn verschillende materialen en ontwerpen om van de leuning een echte blikvanger te maken.

Materialen

De meeste producenten van trapleuningen bieden drie soorten materialen aan, namelijk:

  • Staal
  • Roestvrij staal (inox)
  • Hout

Elk materiaal heeft voor- en nadelen. Staal en RVS is bijvoorbeeld heel sterk en onderhoudsvriendelijk. Een houten trapleuning kan je dan weer makkelijk afschuren en schilderen in een ander kleurtje. Vraag desnoods advies aan de verkoper om de ideale trapleuning voor jouw woning te vinden.

trapleuning hout

Ontwerpen

We staan er niet vaak bij stil, maar trapleuningen komen in verschillende ontwerpen. Er zijn bijvoorbeeld de klassieke ronde buizen, maar ook vierkante leuningen. Daarnaast kan je kiezen voor decoratieve trapleuningen, waarin met een bepaalde vorm heeft uitgefreesd.

Spijlen

Bij een leuning aan de binnenkant van de trap (dus niet tegen de muur) heb je nog spijlen nodig. Die worden vaak uit hetzelfde materiaal als de trapleuning vervaardigd. Maar je kan ook voor een combinatie gaan, bijvoorbeeld een houten leuning met metalen spijlen.

De spijlen bepalen mee de uitstraling van de trapleuning. Niet alleen de vorm speelt een rol, ook de richting. Want de spijlen kunnen zowel verticaal als evenwijdig met de leuning gemonteerd worden.

Tip: heb je kleine kindjes in huis? Dan zijn verticale spijlen op een overloop handiger dan horizontale spijlen. Bij een horizontaal ontwerp is er nog steeds ruimte om door te kruipen.

Hoogte

Heel wat mensen vragen zich af hoe hoog de trapleuning moet komen.

Ik raad aan om die op circa 90 cm van de trede te plaatsen. Dat is ongeveer heuphoogte. Zo heb je een optimale houvast wanneer je naar boven of beneden gaat.

Natuurlijk mag je hiervan afwijken. Ben je heel groot, dan kan je de trapleuning op 100 cm hoogte voorzien. Mensen met een kleiner postuur kunnen die op 80 cm hoogte plaatsen.

inox trapleuningen

Verlichting

Trappen vinden we bij hoogteverschillen – van de ene verdieping naar de andere of tussen kamers. Om ongelukken te vermijden, plaats je best verlichting bij de trap.

Een reeks wandlampen zijn hiervoor ideaal. Maar tegenwoordig bestaan er ook trapleuningen met ingebouwde verlichting. Men plaatst dan een ledstrip onderaan de leuning. Deze indirecte trapverlichting is niet alleen mooi, maar ook praktisch.

trapleuning met indirecte verlichting ingebouwd

Is een trapleuning verplicht?

Nee, in woningen is een trapleuning niet verplicht. Je mag dus gerust een trap zonder leuning plaatsen. Toch is dat geen goed idee. Want dat maakt de trap een pak gevaarlijker.

Bij appartementen en openbare gebouwen leeft men de NBN B 03-004 norm na. Die zegt dat trapleuningen verplicht zijn in gebouwen die bestemd zijn om een groot aantal personen te herbergen, zoals appartementen, scholen, kantoren, enz.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.