Zo voorkom je een verstopping in je woning

Er is niets zo vervelend als water dat niet of nauwelijks wegstroomt via de afvoer.

In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door een verstopping. Zo’n verstopping kan ontstaan in de afvoer van jouw toilet, maar ook in de afvoer van een gootsteen of douche.

Heb je vaak te maken met een verstopping in de afvoer? Dan moet je de oorzaak van het probleem misschien eens bij jezelf zoeken. Je kan zelf namelijk een aantal stappen ondernemen om dit probleem in de toekomst te voorkomen. Wij zetten hieronder een paar tips op een rijtje.

Spoel niet alles door de afvoer

Sommige mensen spoelen allerlei rommel door hun afvoer. Zo belanden er bijvoorbeeld etensresten in de buizen van jouw gootsteen. Denk ook aan de haren in je bad of douche. Etensresten en haar kunnen zich gaan ophopen. Door zo’n ophoping kan de afvoer dicht komen te zitten en is er sprake van een verstopping.

Let daarom goed op wat je allemaal doorspoelt. Gooi etensresten zoveel mogelijk in de prullenbak. Beperk ook het gebruik van toiletpapier. Te veel toiletpapier zorgt er namelijk vaak voor dat de afvoer van een toilet verstopt gaat zitten.

Gebruik een zeefje

Het is nogal lastig om te voorkomen dat haar door de afvoer van jouw douche spoelt. Haar is namelijk bijzonder dun en lastig tegen te houden. Dit geldt ook voor kleine etensresten.

Je kan echter wel iets doen om zoveel mogelijk haar en etensresten op te vangen. Wat dan? Simpel: een zeefje plaatsen. De openingen in zo’n zeefje zijn aanzienlijk kleiner dan die van jouw afvoerputje.

Heb je zo’n zeefje in het putje geplaatst? Zorg er dan voor dat je deze regelmatig leegt boven de prullenbak. Bij een vol zeefje stroomt het water namelijk niet of nauwelijks weg.

Laat een verstopping door een loodgieter verhelpen

Heb je ondanks bovenstaande tips regelmatig te maken met een verstopping?

Dan wordt het de hoogste tijd om er een loodgieter bij te halen. De kans is namelijk groot dat je de verstopping de vorige keer niet op de juiste manier verholpen hebt. Hierdoor keert het probleem snel terug. Daar zit je ongetwijfeld niet op te wachten.

Laat daarom een ontstopping verhelpen door een loodgieter. Hij weet precies hoe hij te werk moet gaan. Zo weet je zeker dat het probleem straks ook echt verholpen is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.