De eindeloze mogelijkheden van underlayment

Underlayment is waarschijnlijk een van de meest veelzijdige houten plaatmaterialen. Dat komt door haar unieke eigenschappen. Want underlayment is budgetvriendelijk, sterk en makkelijk te bewerken.

De specialisten van houthandelonline.nl geven ons meer informatie over de mogelijkheden:

Wat is underlayment?

Underlayment is een multiplex plaat die is opgebouwd uit een oneven aantal kruislings verlijmde fineerplaten. Die verlijming maakt het plaatmateriaal heel sterk.

De dikte varieert doorgaans van 9 mm tot 21 mm – afhankelijk van de toepassing.

De meeste underlayment platen hebben een tand-en-groef-systeem. Ze klikken dus makkelijk in elkaar, voor een naadloze afwerking.

De kleur van de platen hangt af van de gebruikte houtsoort:

  • Elliottis pine
  • Radiata pine
  • Fins vuren
  • Frans grenen
  • Pools grenen
underlayment open kastenwand

Underlayment als constructiemateriaal

Underlayment wordt vaak gebruikt als constructiemateriaal in woningen, kantoren, horecazaken, winkels en andere gebouwen. Het is bijvoorbeeld geschikt als ondervloer. Ook als wand- en plafondbekleding komt underlayment regelmatig terug.

Zoals eerder al gezegd, vormt dit plaatmateriaal een basis. Het wordt nadien verder afgewerkt met gipsplaten, tegels of een ander materiaal.

Het grote voordeel van underlayment als constructiemateriaal is het lichte gewicht. Er zijn geen zware machines nodig om de platen te verplaatsen. Daarnaast is dit hout makkelijk te bewerken. Al wat je nodig hebt is een doorsnee houtzaag en houtboor.

kinderbed in underlayment platen

Underlayment als eindafwerking

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een zichtbare toepassing van underlayment. Ze gebruiken dit materiaal bijvoorbeeld als een valse wand om een ruimte op te delen, zonder deze daarna te bekleden met gyproc of te schilderen.

Underlayment platen geven dan ook een warme, speelse toets aan de ruimte. Het golvende patroon zorgt voor wat variatie in de klassieke motieven die we meestal zien.

Tenslotte oogt underlayment heel warm door het lichtbruine kleurenpalet. Het contrasteert er mooi met witte muren en betonvloeren.

underlayment interieur

Underlayment voor meubels

Tenslotte is er nog een derde toepassing: meubelbouw. Underlayment is het perfecte materiaal om kasten mee te maken, gaande van complete kastwanden tot kleine nachtkastjes.

Je kan het ook gebruiken als goedkoop bureaublad – rustend op twee schragen. Of als geïmproviseerd hoofdeinde. Sommige mensen maken er zelfs een XL-pegboard van. Kortom: de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Laat jouw fantasie dus maar de vrije loop.

underlayment hoofdbord bed

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.