Vochtproblemen en de juiste vochtbestrijding

Last van vocht in huis? Vochtproblemen brengen allerlei problemen met zich mee, zowel voor de bewoners als het gebouw. Je lost ze dus best zo snel mogelijk op. Afhankelijk van de oorzaak moet je een andere vochtbestrijding gebruiken.

Het gevaar van vochtproblemen

Vochtige muren hebben een impact op de gezondheid van bewoners. Er is bijvoorbeeld kans op schimmelvorming. Het vocht zal ook ongedierte als huisstofmijten, houttorren, ringwormen en zilvervisjes aantrekken.

Daarnaast tasten vochtproblemen de constructie aan. Denk aan roestvorming, rottend hout, afbrokkelend beton … Een langdurige blootstelling aan vocht kan tot hoge herstellingskosten leiden.

Tenslotte heeft overtollig vocht een invloed op de verwarmingsfactuur. Want een vochtig huis vraagt meer energie om te verwarmen.

Welke soorten vochtproblemen zijn er?

We onderscheiden vier soorten vochtproblemen:

 1. Opstijgend vocht: vochtplekken ter hoogte van de vloer die veroorzaakt wordt door een kapotte vochtkering (of het ontbreken van een vochtkering).
 2. Doorslaand vocht: ontstaat door water dat via de buitenmuur in de binnenmuur trekt, te herkennen aan vlekken in de gevel.
 3. Condensatievocht: een te hoge luchtvochtigheid binnenshuis door een gebrek aan ventilatie, meestal in de badkamer, keuken of slaapkamer.
 4. Vochtschade door lekken: bijvoorbeeld door kapotte waterleidingen of afvoerbuizen.

vochtproblemen bestrijden en oplossen

Vochtbestrijding

Bovenstaande problemen los je best zo snel mogelijk op. Maar de aanpak verschilt per type vochtprobleem. De experts van Hydro Solutions geven meer uitleg over enkele mogelijkheden:

Opstijgend vocht behandelen

Het behandelen van opstijgend vocht kan op twee manieren. Enerzijds is een muurinjectie mogelijk. Hierbij worden de stenen behandeld met een speciale vloeistof die door middel van een chemische reactie een waterkerende laag vormt.

De plaatsing van een nieuwe vochtkering vormt een alternatief. Hierbij worden horizontale sleuven in de geval gemaakt om de nieuwe bescherming aan te brengen. Dit is doorgaans iets duurder dan het injecteren van muren.

Doorslaand vocht bestrijden

Bij doorslaand vocht is de gevelbekleding in de loop der jaren te poreus geworden. Dit probleem oplossen kan door de muren te impregneren. Deze coating vormt een beschermde laag. Wil je twee vliegen in één klap slaan? Plaats dan nieuwe gevelbekleding in combinatie met een isolatielaag. Voor de isolatie is er misschien zelfs een premie waarvoor je in aanmerking komt.

Condensatievocht oplossen

Een hoge luchtvochtigheid in badkamers en andere ruimtes is op verschillende manieren te bestrijden:

 • Installatie van een ventilatiesysteem om het condensatievocht te verwijderen
 • Een raam openzetten om de kamer te ventileren
 • Een vochtvreter plaatsen

Lekken dichten

Lekkende leidingen moet je meestal oplossen door een deel van de buis te vervangen (hoewel kleiner oplapwerk soms voldoende is). Vind je de oorzaak van de waterlek niet? Doe dan beroep op een expert. Die kan de juiste plaats lokaliseren door middel van lekdetectie.

One reply on “Vochtproblemen en de juiste vochtbestrijding

 • Jan Dijkstra

  Ik heb last van opstijgend doorslaand vocht en zoek nu een effectieve manier om dit te bestrijden. Fijn dat je de muren kan impregneren om dit probleem op te lossen. Een goed idee om dan meteen ook een isolatielaag aan te laten brengen. Bedankt voor de informatie!

  Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.