Tuinpad in dolomiet aanleggen

Dolomiet en andere grindsoorten zijn perfect om een oprit aan te leggen. Daarnaast worden ze veel gebruikt voor tuinpaden. Overweeg jij ook dit materiaal? Dan ben je aan het juiste adres, want in dit artikel geven we nuttige tips voor de aanleg van een tuinpad in dolomiet, plus heel wat inspirerende foto’s.

Welk type dolomiet voor tuinpaden?

Dolomiet is een verzamelnaam voor calcium-magnesium-carbonaat. Dit gesteente is verkrijgbaar in verschillende formaten en kleuren.

De kleur is een persoonlijke keuze, maar voor het formaat raden we aan om niet kleiner te gaan dan 5 mm. Voor tuinpaden is het formaat 8 tot 25 mm ideaal. Dat is prettig beloopbaar omdat de stukken niet al te groot zijn, terwijl de steentjes niet gaan vastzitten tussen je schoenzolen.

tuinpad in dolomiet

Belangrijke aandachtspunten

Hieronder een paar nuttige tips voor de aanleg van je tuinpad:

1. Leg een worteldoek

Je zou misschien denken dat er geen onkruid groeit op een tuinpad in dolomiet. Helaas is de realiteit anders. Hardnekkig onkruid vindt altijd een weg. Daarom kan je best een worteldoek plaatsen onder de steentjes. Deze extra beschermlaag zorgt ervoor dat je tuinpad onkruidvrij blijft.

2. Plaats grindplaten

Op een tuinpad in dolomiet ontstaan er na enkele jaren wandelsporen. Om dit te vermijden, gebruik je grindplaten. Deze kunststof platen hebben een honingraatstructuur waarin de grindsteentjes vastzitten. Ze zorgen voor de nodige stabiliteit, waardoor je tuinpad er altijd verzorgd uitziet. Bovendien maken deze grindplaten het makkelijker om met hakken over het pad te wandelen doordat je minder snel wegzakt.

Tip: kies witte grindplaten voor dolomiet, die vallen minder hard op indien er een stukje bloot komt te liggen.

3. Zorg voor een afboording

Een tuinpad is mooier wanneer het netjes afgelijnd is. Daarom raden we aan om een afboording te voorzien om de steentjes op hun plaats te houden. Er zijn verschillende mogelijkheden, van langwerpige boordstenen tot flexibele rubberen kantopsluitingen. Voor elke tuin is er dus een oplossing.

oprit en tuinpad bij witte hoeve in dolomiet

Dolomiet met tegels

Heb je al gedacht aan een tuinpad met dolomiet en tegels? Deze stapstenen zijn ideaal om je schoenen proper te houden. Daarnaast helpen ze om bepaalde lijnen in je tuin te accentueren.

Naast tegels zien we vaak ook een combinatie van dolomiet en gietbeton in moderne tuinen. Omdat dit beton steeds maatwerk is, kan je de afmetingen en kleur perfect afstemmen op de steentjes en de rest van het tuinontwerp.

tuinpad in dolomiet

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.