Must-haves voor een luxe tuinontwerp

Laat ons eerlijk zijn: de meeste tuinen zijn saai. Ze hebben allemaal dezelfde traditionele indeling en beplanting, en op het vlak van comfort laat de inrichting ook vaak te wensen over.

Mag het voor jou wat meer zijn? Dan hebben we goed nieuws, want in dit artikel vind je alles voor een luxe tuinontwerp.

Wat niet mag ontbreken in een luxueuze tuin

Zet deze 6 items alvast op je verlanglijstje:

1. Zwembad

Als je aan een luxe tuin denkt, denk je natuurlijk aan een zwembad. Dat geeft je tuin meteen een chique uitstraling. Bovendien helpt het frisse water om de snikhete zomerse temperaturen de baas te blijven.

Op het vlak van zwembaden is er enorm veel keuze. De meeste mensen kiezen voor een monoblock zwembad in hun tuin. De vorm van het bad is al van te voren gemaakt, waardoor de plaatsing veel sneller gaat. Daarnaast zijn deze zwembaden vaak ook wat goedkoper. 

2. Exclusieve planten

Sommige plantensoorten vinden we in enorm veel tuinen terug, zoals lavendel of buxus. In een luxe tuin wil je natuurlijk uitpakken met exclusieve planten. Dat zijn planten met een unieke bloeiwijze, een bijzondere bladstructuur of een niet-alledaagse kleur. Het kan ook gewoon gaan om een heel zeldzame plant. Deze blikvanger zorgt ongetwijfeld voor jaloerse blikken bij je buren.

exclusieve boom plant in tuin

3. Relaxmogelijkheden

Een luxe tuin moet niet alleen mooi zijn. Ook het comfort verdient aandacht. Daarom mag je best een paar ontspanningsmogelijkheden voorzien, zoals:

  • Koop luxe tuinmeubelen, zoals een design tuinlounge voor je terras of een set high-end ligbedden om aan het zwembad te plaatsen. Een bijpassende tuintafel mag natuurlijk niet ontbreken. En wie ervan houdt om wat te schommelen, kan een hangstoel aanschaffen.
  • Zet een jacuzzi op je terras en geniet van de ontspannende bubbels, ook als het buiten wat kouder is. Een hot tub is een goed alternatief.
  • Tegenwoordig is een barrel sauna erg populair. Dat is een Finse sauna in een grote houten ton die je makkelijk ergens in de tuin laat plaatsen. Ideaal om helemaal tot rust te komen.
exclusieve tuinmeubelen aan zwembad

4. Sfeerverlichting

Een van de zaken die een doorsnee tuinontwerp onderscheidt van een luxe tuinontwerp, is de verlichting. De juiste verlichting zal je tuin naar een hoger niveau tillen.

Je hebt drie soorten buitenverlichting nodig:

  • Functionele verlichting: om tuinpaden en hoogteverschillen (trapjes) te verlichten
  • Accentverlichting: om een kunstwerk of een opvallende boom te accentueren
  • Sfeerverlichting: om een gezellige sfeer te creëren

Om dit te realiseren, zijn er verschillende armaturen te verkrijgen. Zet bijvoorbeeld een paar tuinpalen naast een pad. Onder een boom kan je dan weer een grondspot of een richtbare spot op pin installeren. En als sfeerverlichting zijn wandlampen tegen de gevel van je woning perfect geschikt.

Deze vaste armaturen kan je eventueel aanvullen met verplaatsbare armaturen, zoals een oplaadbare tafellamp of een outdoor booglamp.

5. Bijgebouw op maat

Een doorsnee tuinhuis zou echt niet passen in een exclusieve tuin. Kies daarom voor een bijgebouw op maat. Dankzij dit maatwerk ben je zeker dat het ontwerp helemaal aansluit bij de indeling en inrichting van je tuin.

Dit bijgebouw hoeft niet alleen als opbergruimte te dienen. Gebruik het als poolhouse. Voorzie binnenin een kleine badkamer met toilet om je om te kleden, samen met een een zithoek en een bar om lekker te relaxen na een duik in je zwembad.

poolhouse in hout op maat bij zwembad

6. Buitenkeuken

In de zomer is er niets leuker dan buiten eten met je gezin, familie of vrienden. Daarom moet je nog een plaatsje voorzien voor een buitenkeuken in je luxe tuinontwerp. Zo’n buitenkeuken bestaat uit een stel kastjes met daarop een werkblad (meestal in metaal, natuursteen of dekton) waarin een (gas)barbecue zit verwerkt. Soms is er ook een pizza oven aanwezig.

design buitenkeuken met eiland

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.