Boomstamtafels zijn stoer maar stijlvol

Denk je eraan om enkele nieuwe meubels te kopen voor je eetkamer? Dan moet je zeker een kijkje nemen naar boomstamtafels. Die zijn super trendy. Met hun stoere maar stijlvolle uitstraling geven ze een flinke dosis karakter aan elke eetkamer.

Wat zijn boomstamtafels?

Boomstamtafels zijn eettafels waarbij het tafelblad uit een massief stuk stam bestaat – zonder de schors. De randen hebben dus een heel organische vorm.

Klassieke tafelbladen hebben perfect evenwijdige randen en zijn overal even dik. Dat is bij boomstamtafels niet het geval. Er zijn kleine uitstulpingen, knopen, kleurverschillen… Die kleine variaties maken elk exemplaar uniek. Je zal nergens anders hetzelfde model terugvinden.

eiken boomstamtafel in keuken met hanglampen

Verschillende houtsoorten

Als je op zoek gaat naar een nieuwe boomstamtafel, zal je merken dat er verschillende houtsoorten zijn om uit te kiezen. Enkele voorbeelden:

  • Eik. Eikenhout blijft erg populair, simpelweg omdat het een prachtige uitstraling heeft en in elke woonstijl past.
  • Teak. Dit hout oogt iets donkerder dan eik, en is perfect voor landelijke eetkamers.
  • Suar. Wil je een echte blikvanger? Koop dan een suar boomstamtafel. Die herken je meteen aan de rijke kleuren en het uitgesproken motief.
  • Grenen. Voor liefhebbers van lichte kleuren is een grenen blad de perfecte keuze.
boomstamtafel met zwarte kuipstoelen en vaas met bloemen

Boomstamtafel met metalen poten

Meestal worden boomstamtafels gecombineerd met een zwart metalen onderstel. Hierdoor ontstaat er een mooi contrast met het natuurlijke tafelblad.

Er zijn verschillende poottypes om uit te kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van twee u-vormige poten of een stel x-poten? Een spintpoot is ook erg hip. Hiermee is er extra vrije ruimte aan de uiteinden van de tafel.

boomstamtafel met zwart metalen onderstel

Ook geschikt voor het terras

Een boomstamtafel buiten gebruiken? Dat kan. Mits je de juiste materialen kiest. Hardhout is beter bestand tegen neerslag en wind, waardoor het blad langer meegaat. Daarnaast is het een goed idee om het tafelblad te behandelen met een vernis voor buiten. Op deze manier ben je zeker dat je boomstamtafel in topconditie blijft.

strakke boomstamtafel met industriele uistraling

Standaardmaten of maatwerk?

In meubelzaken en webshops staan een heleboel tafels in diverse afmetingen. Maar als je heel specifieke wensen hebt, kan je ook een boomstamtafel op maat laten maken door een schrijnwerker (en metaalwerker voor de poten). Je kiest dan zelf de hoogte, breedte, lengte, houtsoort en meer. Op deze manier past het eindresultaat naadloos bij de rest van de inrichting.

Bijpassende zitbank

De meeste mensen combineren deze tafel met traditionele eetkamerstoelen. Toch is er nog een optie. Je kan een bijpassende zitbank kopen. Die bestaat uit dezelfde houtsoort als de tafel, waardoor alles één geheel vormt. Prachtig, toch?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.