Ben jij al klaar voor het nieuwe tuinseizoen?

Na al eerder tips voor het winterklaar maken van je tuin gegeven is er nu weer een nieuw jaar aangebroken. Mensen met groene vingers kijken ongetwijfeld uit naar het nieuwe tuinseizoen. Maar voordat je van jouw tuin kan genieten, is er nog heel wat werk dat moet gebeuren.

Jouw tuin zomerklaar maken doe je zo:

takken snoeien tuin zomerklaar maken

Snoeien

Het voorjaar is traditioneel een moment waarin je bepaalde planten en bomen moet snoeien. Denk bijvoorbeeld aan heesters, rozen, vlinderstruiken, lavendel, … Ben je niet zeker wanneer het juiste snoeimoment is voor een plant? Kijk dan even online. Daar vind je gegarandeerd het antwoord.

Controleer ook of er oude takken moeten weggehaald worden. Gebruik hiervoor zeker een scherpe snoeischaar om een propere insnijding te verzekeren. Snoeien met een bot mes kan schimmelvorming veroorzaken.

Bemesten

Om het nieuwe tuinseizoen goed te beginnen, heeft al het groen natuurlijk voldoende voedingsstoffen nodig. Daarom kan het zeker geen kwaad om de grond van hagen, planten en bloemen te bemesten.

Vergeet ook het gazon niet. Ook deze groene sprietjes kunnen wat meststof gebruiken. Rond februari / maart kan je tevens wat kalk strooien. Hierdoor krijgt mos minder kans om te groeien en worden de meststoffen beter opgenomen.

gras verticuteren voor betere groei

Verticuteren

Na verloop van tijd ontstaat er een laag van afgesneden grassprieten en mos op het gazon. Hierdoor kunnen zuurstof, meststoffen en water moeilijker in de grond dringen. Verticuteren verhelpt dit.

Er wordt aangeraden om minstens één keer per jaar jouw gazon te verticuteren. Maart / april is hiervoor perfect geschikt. Eventueel kan je een tweede verticutatie inplannen in september / oktober.

Het eerste onkruid wieden

Het nieuwe tuinseizoen betekent ook opnieuw onkruid wieden. In het voorjaar steken de eerste onkruidplantjes de kop op. Die zijn we natuurlijk liever kwijt dan rijk. Regelmatig wieden is dus de boodschap.

terras schoonmaken met hoge druk

Terras schoonmaken

Door de neerslag ontstaat er makkelijk een groene aanslag op je terrastegels. Dat is helemaal niet mooi. Het voorjaar is dan ook het ideale moment om jouw terras schoon te maken voor het nieuwe tuinseizoen. Je kan dit makkelijk doen met een hogedrukreiniger. Eventueel kan je de tegels of stenen op voorhand behandelen met een schoonmaakproduct (er zijn speciale producten voor de tuin – bleekwater wordt best vermeden).

Het terras schoonmaken is een vuil werkje. Beschermende kledij, zoals een tuinbroek, zal zeker van pas komen. Niet alleen voor de schoonmaak van het terras, maar ook voor andere werken in de tuin bieden Engelbert Strauss en Twenga prima kledij waarmee je aan de slag kunt gaan.

Terrasmeubelen schoonmaken

Hebben jouw terrasmeubelen de hele winter buiten doorgebracht? Geef ze dan in het voorjaar een opfrisbeurt. In de tuinzaak vind je allerlei schoonmaakproducten om tuinmeubilair in hout of kunststof op te frissen. Metalen tuintafels en –stoelen hebben doorgaans minder onderhoud nodig.

Verplanten of nieuw aanplanten

Verplanten kan het best gebeuren als de plant in rust is en vlak voordat de nieuwe groei begint. Het voorjaar is dus het geschikte moment om planten te verplaatsen of nieuwe planten in de tuin te introduceren. Op deze manier hebben de wortels de beste kans op een goede hergroei.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.