Je garage inrichten als werkplaats

Voor heel wat doe-het-zelvers is de garage niet enkel een plaats om hun auto te parkeren. Deze ruimte doet vaak dienst als werkplaats. Het is een plek waar ze aan hout- en metaalbewerking doen voor allerhande projecten binnen en buiten. Dit werk gaat natuurlijk veel vlotter met de juiste inrichting. Daarom geven we in dit artikel een paar tips om van je garage een volwaardige werkplaats te maken.

Zet een indeling op papier

Goed begonnen is half gewonnen. De voorbereiding is waarschijnlijk de belangrijkste stap. Start dus eerst met het uittekenen van de indeling op een blaadje papier. Meet de ruimte op en geef alle kasten, werkbanken en andere elementen een plaatsje. Let erop dat alle doorgangen breed genoeg zijn en je auto nog in de garage geraakt.

garage ingericht als werkplaats

Koop een stevige werkbank

De werkbank is ongetwijfeld het middelpunt van je werkplaats. Want hier zal je het meeste tijd spenderen. Kies dus een makkelijk toegankelijke plaats.

Op de aankoop van een werkbank hoef je echt niet te besparen. Kies voor kwaliteit. Zo garandeer je een lange levensduur. Zoek dus een werktafel met een robuust metalen frame en een stevig werkblad. Ingebouwde lades komen ook van pas (maar je kan natuurlijk nog extra kasten plaatsen).

Er zijn verschillende soorten werktafels verkrijgbaar, in diverse afmetingen en materialen. Wie met metaalbewerking bezig is, kan bijvoorbeeld niet zonder een lastafel. Een verplaatsbare werkbank is ook soms handig. Er is dus voor ieder wat wils.

garage werkplaats met metalen opbergkast met houten blad op wieltjes

Voorzie voldoende opbergruimte

Wie zijn garage inricht als werkplaats, heeft extra opbergruimte nodig voor gereedschap en losse spullen zoals schroeven, lijm en ontvetters. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden, zoals:

  • Gesloten materiaalkasten met deuren en lades
  • Open opbergrekken met planken
  • Een gereedschapwand met haken en houders
  • Wandplanken
  • Verrijdbare opbergkastjes

Maak op voorhand een inschatting van de hoeveelheid opbergruimte die je nodig hebt en welke indeling wenselijk is. Ga je bijvoorbeeld werken met legborden of wil je een systeem met schuifbakken? Deze keuzes bepalen welke werkkasten je moet kopen.

gereedschapswand in garage

Denk aan stroom en verlichting

De meeste garages zijn vrij donker. Sommige hebben een raam of een glazen deur, maar dat is niet altijd het geval. Een paar lampen mogen dus niet ontbreken.

Ik geef de voorkeur aan functionele verlichting. Hang dus geen TL-lamp in het midden van de garage, maar voorzie licht op plaatsen waar je het nodig hebt. Dat is in de eerste plaats je werkbank. Hier kan je bijvoorbeeld enkele opbouwspots boven het werkblad installeren en een bureaulamp plaatsen voor het fijnere werk. Daarnaast is het een goed idee om boven kasten en rekken verlichting te plaatsen. Dat maakt het makkelijker om de juiste spullen te vinden.

Daarnaast moet je misschien de elektrische installatie aanpassen. Het is natuurlijk handig wanneer je boven je werkblad een paar stopcontacten hebt. Een stopcontact achter een open rek komt ook van pas om de batterijen van je elektrisch gereedschap op te laden.

Opgelet: voor sommige toepassingen, zoals het gebruik van een laspost, is het nodig om je elektrische aansluiting te verzwaren naar drijfkracht. Vraag eventueel meer informatie aan je elektricien.

garage als werkplaats met houten werkbanken

Verhoog je veiligheid

Een ongeluk is snel gebeurd. Zeker in een werkplaats. Daarom kan het nooit geen kwaad om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Leg een brandblusser op een makkelijk bereikbare plaats, samen met een EHBO-koffer. Afhankelijk van het werk dat je uitvoert, is ook een oogspoeling/oogdouche aangeraden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.