Klein budget, toch stijlvol: je huis inrichten zonder een fortuin uit te geven

Wie creatief is, kan met een klein budget zijn huis stijlvol inrichten. Want een mooie woonkamer, eetkamer, keuken of slaapkamer hoeft geen fortuin te kosten.

Lees snel verder, en ontdek hoe je meer doet met minder geld.

Vergelijk prijzen

Een van de belangrijkste tips bij de inrichting van een huis: vergelijk de prijzen.

Droom je bijvoorbeeld van een tv-meubel op maat? Vraag dan een offerte bij minstens drie schrijnwerkers/interieurbouwers.  Je zal merken dat er soms een serieus verschil zit in de kostprijs. Zo bespaar je al gauw enkele honderden euro’s. Let op: de prijs is niet het enige dat de doorslag geeft. Kijk ook naar de gekozen materialen, de afwerking, eerdere realisaties, enz.

Kies voor een pvc-vloer

Tegels kosten handenvol geld. En ook parket is niet goedkoop. Wie met een klein budget zijn woning inricht, kiest dus best voor pvc-vloeren. Die kosten ongeveer €30 per vierkante meter. Bovendien bespaar je extra door deze vloeren zelf te plaatsen – iets wat niet overdreven moeilijk is.

Daarnaast hebben pvc-vloeren nog andere voordelen:

  • Ze zijn vochtbestendig, en dus geschikt voor badkamers
  • Je kan ze combineren met vloerverwarming
  • Pvc-vloeren zijn onderhoudsvriendelijk en goed bestand tegen vlekken

budgetvriendelijke inrichting

Investeer in kwalitatieve verf

Je denkt waarschijnlijk: “kwalitatieve verf is toch duurder dan goedkope verf?

Dat klopt. Maar een kwalitatieve verf dekt beter. Je moet slechts twee lagen aanbrengen voor een egaal resultaat. Bij goedkopere producten is soms een derde laag nodig. Alles opgeteld, kom je met een hoogwaardige muur- en plafondverf beter uit.

Plaats schildersdeuren

Massief eiken deuren of stalen deuren zijn prachtig, maar kosten een fortuin. Je kiest dan beter voor schildersdeuren. Die bieden volgende voordelen:

  • Ze zijn goedkoop (vanaf ong. €100/deur)
  • Je kan ze makkelijk zelf plaatsen
  • De deuren zijn schilderbaar in een kleur naar keuze

Toch hebben verfdeuren ook enkele nadelen. Op akoestisch vlak scoren ze minder goed. Dat hoor je wanneer je de deur sluit.

Koop tweedehands

Nieuw is niet altijd beter. Op tweedehandssites en in kringloopwinkels vind je ongetwijfeld enkele leuke meubels en decoratiestukken voor een appel en een ei. Die geven jouw interieur direct een flink dosis karakter, zonder je halve maandloon op te slorpen. Toch niet helemaal tevreden over de uitstraling? Een likje verf kan wonderen doen.

Zoek replica’s

Er zijn allerlei iconische ontwerpen, zoals de Flos Arco booglamp en de Eames Molded Plastic Side Chair, die een meerwaarde zijn in elk interieur. Helaas kosten ze handenvol geld. De oplossing: ga op zoek naar replica’s. Dat zijn ontwerpen die erop lijken, maar wel een pak goedkoper zijn. Bovendien zien de meeste mensen het verschil niet. Dit is dus de ideale manier om jouw huis in te richten met een beperkt budget.

Ga voor minimalisme

Heb je effectief 20 verschillende decoratiestukken, 2 leeslampen en 3 bijzettafeltjes nodig in jouw woonkamer? Helemaal niet. Want less is more.

Streeft dus naar minimalisme. Focus op de basics en vermijd overbodige accessoires. Zo bespaar je geld, en straalt jouw interieur een gevoel van rust uit.

bed op houten paletten

Wees creatief

De belangrijkste tip voor een budgetvriendelijke inrichting van jouw huis: wees creatief. Want met een creatieve aanpak kom je al een heel eind, bijvoorbeeld:

  • Gebruik enkele houten paletten ter vervanging van een bedkader
  • Maak zelf een open kast door enkele fruitkisten te stapelen
  • Combineer twee schragen met een houten plank als bureau of keukentafel

Schuif met decoratiestukken

Heel wat mensen willen nieuwe decoratiestukken kopen wanneer ze hun interieur beu zijn. Maar er is een goedkopere oplossing: decoratiestukken verplaatsen. Verwissel bijvoorbeeld het schilderij in de eetkamer met dat van de slaapkamer. Of verhuis de tafeldecoratie van de keuken- naar de eettafel. Misschien kan je zelfs met enkele vrienden accessoires ruilen.

Wacht op de koopjes

Wanneer de aankoop van een meubel niet dringend is, wacht je best op de solden. Tijdens deze periode geven de meeste meubelwinkels interessante kortingen op hun assortiment. Dit is ook het moment dat ze plaats maken voor nieuwe collecties, waardoor je misschien een mooi toonzaalmodel op de kop kan tikken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.