Je huis verven doe je zo; een stappenplan

Het creëren van jouw droomwoning vergt veel tijd, energie, geld en passie. Je hebt de juiste meubels nodig, leuke decoratiestukken, stijlvolle verlichting, enz. Maar de basis is net zo belangrijk. Je kan namelijk kopen en decoreren wat je wilt, als je muren niet naar wens zijn of niet de gewenste kleur hebben doet het al gauw afbreuk aan het gehele interieur. 

Wil jij de puntjes op de i zetten in jouw interieur of ben je simpelweg toe aan een nieuw kleurtje in huis? Dan raden wij je aan om je muren te schilderen.

Maar hoe doe je dat? En wat heb je allemaal nodig? In dit artikel vertellen wij alles over het verven van de muren in je huis, van de voorbereiding tot aan de afronding. 

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat is in het geval van schilderwerk meer dan een terechte uitspraak. Zorg ervoor dat je voor je begint de volgende benodigdheden hebt en voorbereidende stappen uitvoert. 

Benodigdheden

Voor je kan starten met schilderen moet je natuurlijk de juiste tools in huis hebben. Om te beginnen moet je verf kopen. Via Kleurenwaaier.nl kan je in het enorme aanbod eenvoudig de perfecte kleur vinden en bestellen. Je vindt er ook mooie kleurenpaletten voor de verschillende kamers.

Zorg er daarnaast voor je de onderstaande tools in huis hebt: 

 • Blik(ken) verf
 • Verfroller en verfbak
 • Kwasten (van klein tot groot)
 • Roerstokje
 • Schilderstape
 • Afdekdoeken of afdekzeil
 • Schoonmaakdoeken

Wat te doen

Heb je alle benodigdheden in huis? Dan kan je de mouwen opstropen en beginnen met het voorbereidend werk. Doorloop de onderstaande stappen voor je daadwerkelijk de verf gaat aanbrengen. Het is wellicht wat meer werk maar zorgt voor een beter en duurzamer eindresultaat. 

 • Optioneel: Repareer eventuele scheuren of gaten in de muur (vulmiddel aanbrengen, laten drogen en opnieuw gladschuren).
 • Ontvetten: Maak alle muren goed vet- en stofvrij. Hierdoor zal de verf zich beter hechten. 
 • Schuren: Maak alle muren zo egaal mogelijk. Ook dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht en zal meer grip krijg op de ondergrond. 
 • Grondverf/primer: met deze basislaag ben je zeker van een goede hechting en een egaal eindresultaat.

Uitvoering

Heb jij alle benodigdheden in huis en heb je al het voorbereidende werk gedaan? Dan is het tijd voor het echte werk; je kan beginnen met het verven van de muren. Vanaf nu ga je veel meters maken en ga je de progressie ook daadwerkelijk zien. 

 1. Pak de verfroller en dip deze in de verf. Rol deze vervolgens uit op de verfbak zodat de verf gelijkmatig verdeeld is. 
 2. Begin altijd bij het plafond alvorens je met de muren gaat beginnen. Vervolgens kan je muren verven en zorg ervoor dat je volgens de ‘nat in nat’ methode werkt. Verf de tweede laag dus over eerste laag terwijl deze nog nat is. 
 3. Werk een muur bij voorkeur in één keer af. Doe dit door vierkant na vierkant te verven en werk hierbij van boven naar beneden en van links naar rechts. 
 4. Herhaal stap drie bij voorkeur nog een keer voor het perfecte eindresultaat. Controleer altijd goed of de hele muur gedekt is. 
 5. Verwijder uiteindelijk de schilderstape terwijl de verf nog nat is. Op deze manier voorkom je dat je het verwerk ‘kapot’ trekt. 

Afronding

De muren hebben eindelijk de gewenste kleur maar je bent nog niet helemaal ready. Je wilt alle tools en benodigdheden natuurlijk in goede staat houden. Sluit het verven dan ook goed af door goed voor je spullen te zorgen. Hieronder wat praktische tips: 

 • Maak de randen van de verfemmer schoon en giet een klein beetje water op de verf. Zo komt er geen ‘vel’ op. 
 • Maak de verfroller, bak en kwasten goed schoon met water en verwijder alle restjes verf. 
 • Laat de verf goed drogen voor je de meubels en decoratie weer op zijn plek gaat zetten. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.