Zo Kan Je de Achterwand van een Keuken Bekleden

We hebben het reeds over de verschillende keukenbladen gehad. Maar ook op het vlak van spatwanden is er een overvloed aan keuze. Hier speelt uiteraard je persoonlijke smaak en de uitstraling van het materiaal een belangrijke rol. Maar ook het onderhoudsgemak mag niet vergeten worden. De achterwand van een keuken krijgt immers heel wat te verduren.

Soorten spatwanden

Om je te helpen een keuze te maken, heb ik een overzicht gemaakt van veelgebruikte materialen voor spatwanden. De foto’s geven een beeld van de uitstraling, maar er zijn waarschijnlijk nog tientallen andere afwerkingen en kleuren om uit te kiezen.

Aluminium

Aluminium spatwanden worden vaak in professionele keukens gebruikt. Het grote voordeel van dit materiaal is dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. Het is makkelijk schoon te maken en ijzersterk. Dat maakt een aluminium of inox achterwand in de keuken zo interessant. Bovendien is het verrassend voordelig. Doe-het-zelvers kunnen trouwens relatief eenvoudig een inox spatwand in de keuken installeren.

Aluminium spatwanden zijn:

  • Onderhoudsvriendelijk
  • Erg hygiënisch
  • Vrij goedkoop
  • Ideaal voor een industriële uitstraling

inox achterwand in rvs voor keuken

Gehard glas

Gehard glas is erg populair als achterwand in de keuken. Vooral in moderne keukens zien we dit materiaal terug, maar dat wil niet zeggen dat het in meer klassieke keukens niet tot zijn recht komt. Een glazen spatwand heeft een mooie subtiele reflectie. Daarnaast is het verkrijgbaar in verschillende tinten, van een blauw-witte schijn tot een donkergrijze afwerking.

Een glazen keuken achterwand wordt steeds gemaakt van gehard veiligheidsglas. Dit materiaal is dus erg sterk en stootvast. Ook over het onderhoud hoef je je weinig zorgen te maken. Een glazen spatwand kan je met klassieke schoonmaakproducten proper houden.

Glazen spatwanden zijn:

  • Erg hygiënisch
  • Niet goedkoop
  • Vrijwel onmogelijk om zelf aanpassingen te doen

glazen spatwand keuken

Glazen wand door Topglass

Tegels

Tegels worden al jaar en dag als spatwand gebruikt. Dat is geen verrassing, want er zijn bijzonder veel formaten, vormen, kleuren en patronen mogelijk. Dat maakt van tegels een van de meest veelzijdige materialen voor de achterwand van een keuken.

Door deze grote variatie is er ook enorm veel verschil in de kostprijs van tegels. Je zal tegels vinden van €20 per vierkante meter, maar ook tegels die drie of vier keer zoveel kosten. Er is dus voor ieder wat wils.

Betegelde spatwanden zijn:

  • Goedkoop (tenzij je voor erg dure tegels kiest)
  • Verkrijgbaar in allerlei vormen, kleuren en formaten
  • Minder onderhoudsvriendelijk door de voegen

achterwand tegels keuken

Foto van Jepp Keukens

Composiet / Dekton

Voor een mooie uniforme look, kan je ook het materiaal van het keukenblad doortrekken in de spatwand. Vooral mensen met een werkblad in composiet of Dekton kiezen voor deze oplossing. Zo krijgt men een erg strakke uitstraling. Bij spatwanden in composiet of Dekton heb je een ruime keuze aan afwerkingen. Kies bijvoorbeeld voor een uniforme kleur of ga voor een spatwand met een subtiel patroon. Alles is mogelijk!

spatwand in composiet

Foto van gatto.nl

Kunststof

Tenslotte bestaan er ook kunststof spatwanden. Door hun speciale samenstelling zijn ze bestand tegen hoge temperaturen. Dit materiaal wordt vaak gebruikt voor fotowanden – spatwanden met een foto of een andere illustratie. Deze foto kan je kiezen uit een catalogus of zelf aanleveren. Op deze manier kan je een persoonlijke toets aan de achterwand van je keuken geven.

fotowand keuken

Foto door pimpyourkitchen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.