9 Opvallende Posters voor in je Keuken
Previous
RANDOM
Binnenkijken in een Minimalistisch Appartementje
Next
interieur

Lekker Stijlvol: Downdraft Dampkappen

by kevinmaart 9, 2015

Steeds meer gezinnen plaatsen een kookeiland in hun keuken. Zo kunnen ze rustig koken en tegelijkertijd met de gasten praten of spelende kinderen in het oog houden. Een probleem bij heel wat kookeilanden is de plaatsing van de dampkap. Meestal wordt deze in een verlaagd plafond ingebouwd of kiest men voor een hangend model. Maar er is nog een optie: downdraft dampkappen.

Downdraft dampkappen worden in het keukenblad ingebouwd, zo dicht mogelijk bij de kookpotten. Ze zuigen dampen weg voordat ze het plafond kunnen bereiken. Zo kan de volledige ruimte boven de kookplaat vrij blijven.

dampkap in keukeneiland

Op het vlak van downdraft dampkappen is er enorm veel keuze. Enerzijds zijn er vaste modellen, die op het aanrecht gemonteerd worden. Daarnaast zijn er verstelbare varianten. Deze zijn vrijwel onzichtbaar als ze niet gebruikt worden, en schuiven naar boven als je begint met koken. Tenslotte zijn er nog downdraft dampkappen die in de kookplaat zelf ingewerkt zijn.

Maar daar stopt de variatie nog niet. Je kan ook kiezen tussen verschillende afmetingen, afzuigkrachten, luchtafvoer- of circulatie, enz. Er is dus voor ieder wat wils.

novy downdraft dampkap

Momenteel hebben nog niet alle merken een downdraft dampkap in hun gamma zitten. Maar als je goed zoekt, zal je wel een paar producenten vinden, zoals Miele en Siemens. Zoals je waarschijnlijk had verwacht, zijn dit soort dampkappen duurder dan de standaardmodellen.

kevin
Beheerder van woonmooi.be en een interieurfanaat met een hart voor modern design. Contacteer mij via de contactpagina voor vragen of opmerkingen.
2 Comments
Leave a response
 • sabine & nico
  maart 19, 2015 at 9:21 am

  Dag Kevin,

  Voor onze nieuwe keuken willen we graag een dampkap in het werkblad. Nico eet echter graag frietjes en ik ben bang dat zo’n dampkap niet voldoende die dampen kan afzuigen omdat deze toch fel omhoog gaan.
  Kun je ons advies hieromtrent geven?
  Welk merk van zo’n type dampkap heeft de grootste afzuigcapaciteit?
  Zijn er winkels of plaatsen waar je een werkbladdampkap werkzaam kan zien?

  alvast bedankt en mvg, sabine

  • kevin
   maart 20, 2015 at 1:25 pm

   Dag Sabine

   Met een afzuigcapaciteit van 710 m³/u kunnen deze dampkappen zonder problemen de dampen van een friteuse opvangen. Maar meestal zorgt deze extra afzuigkracht voor meer geluid.

   Ik heb deze afzuigkappen al in enkele winkels gezien (bv Ixina), maar niet als ze werkzaam zijn. Misschien kan de fabrikant of een elektrozaak je wel helpen?

Leave a Response

Fonts by Google Fonts. Icons by Fontello. Full Credits here »