Jouw keuken renoveren zonder stof? Dat kan!

Na al die jaren is het tijd om je ouderwetse keuken een moderne make-over te geven. Of je hebt een oudere woning gekocht waarvan de keuken dringend aan vervanging toe is. Hoor je de drilboren en zie je het stof al dwarrelen? Dan vergeet je een handig alternatief voor je keukenrenovatie. Want verbouwen zonder stof, da’s tof.

De keuken, centraal in jouw woning

Een keuken is zoveel meer dan de ruimte in huis waar je kookt. Elke ochtend en avond is dit het centrale punt waar jouw (gezins)leven rond draait. Mensen zitten er graag samen en brengen er veel tijd door.

Dat is nog fijner in de keuken van jouw dromen. En die is heel wat bereikbaarder dan je misschien denkt. Overweeg daarom een keukenrenovatie als alternatief voor een nieuwe keuken.

Een keukenrenovatie in de echte zin van het woord

Een keukenrenovatie hoeft geen enorm verbouwproject te zijn. Het is perfect mogelijk om met minimale ingrepen een verbluffend resultaat te krijgen.

Daarvoor behoud je de bestaande kasten als stevige basis. Door enkel de zichtbare onderdelen te vervangen, krijg je een nieuwe keuken voor een flink lagere prijs, en met veel minder overlast dan bij een complete verbouwing.

De voordelen van een keukenrenovatie op een rijtje:

  • Geen kapwerken of breekwerken dus geen stof in huis
  • Je blijft je keuken gewoon gebruiken tijdens de renovatie, die slechts enkele dagen duurt
  • Evenveel mogelijkheden als bij een complete verbouwing

Geschikte materialen voor een keukenrenovatie

Of je nu voor een keukenrenovatie of een nieuwe keuken gaat, je kiest de materialen en afwerkingen die het best aansluiten bij jouw wensen, smaak en budget.

Van dunfineer tot volledig massief hout, dit zijn enkele populaire materialen voor keukens:

  • Melamine is een kunststof toplaag die waterafstotend en tot op zekere hoogte hittebestendig is.
  • Laminaat is een dikkere toplaag die dan ook stootvaster, duurzamer en over het algemeen kwalitatiever is dan melamine.
  • Hout verstevigen kan ook door het te lakken, door het aanbrengen van bijvoorbeeld microstructuurlak of poederlak.

Poederlak is een nog relatief onbekende manier van lakken. Het resultaat is een naadloos, sterk en slijtvast oppervlak, dat bovendien makkelijk te onderhouden is. Nog een tip: bezoek enkele aanbieders en vergelijk showroommodellen en stalen om te beslissen welke materialen en afwerkingen het best bij jou passen.

Ook wat toestellen betreft, zijn de mogelijkheden eindeloos. Een nieuw, krasbestendig werkblad, eindelijk die wijnkast die elke fles op de perfecte temperatuur bewaart, soft close ladesystemen met indelingen voor kookmateriaal, kruidenpotjes of serviezen… ze geven je bestaande keuken een gloednieuw uitzicht én extra gebruiksgemak.

Wordt mijn nieuwe keuken geen kopie van de oude keuken?

Nee, hoor. Ten eerste krijgt ze een volledig nieuw uitzicht. Daarnaast beslis je zelf wat er gebeurt, afhankelijk van je wensen en je budget. Vervang je enkel de kastdeuren zodat die langer meegaan en er moderner uitzien? Of voeg je een kookeiland, extra opbergruimte en ledverlichting toe? In dat geval herken je je nieuwe keuken niet meer, ook al heb je de oude gebruikt als basis.

Wat met mijn tegelwand?

Voor de tegelwand boven je kookvuur zijn er verschillende opties.

Is hij nog in goede staat, dan is het perfect mogelijk hem te behouden, eventueel met een likje verf. Een andere mogelijkheid is hem bedekken door een nieuwe achterwand in keramiek of laminaat. Ook die is volledig aanpasbaar aan jouw wensen. Zo is het perfect mogelijk om extra stopcontacten te voorzien op dat ene plekje waar je er altijd eentje miste.

keuken spatwand tegels blauw

Is een keukenrenovatie altijd dé oplossing?

Soms is je keuken gewoon in te slechte staat om op verder te bouwen. Zo is het nooit een goed idee om simpelweg de deuren te vervangen van kasten die door intensief gebruik en door minderwaardige materialen versleten zijn. Ook wanneer de ruimte niet optimaal benut wordt en het beter is om terug op te bouwen in een lege ruimte, is een renovatie niet aangewezen.

In de meeste gevallen is een keukenrenovatie wel een mogelijkheid waar je als eigenaar allicht nog niet bij had stilgestaan en die je toch heel wat voordelen oplevert.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.