5 Tips om energie te besparen in de keuken

De keuken is een ruimte met een relatief hoog energieverbruik. Door de jaren heen verzamelen we steeds meer elektrische keukenapparaten die ons leven makkelijker maken en onze kookkunsten naar een hoger niveau tillen. Helaas zorgen deze elektrische toestellen er ook voor dat onze energierekening duurder wordt. In dit artikel deel ik een paar handige tips om energie te besparen in de keuken.

1. Let op het energielabel

Alle elektrische keukenapparaten zijn voorzien van een verplicht Europees energielabel. Het energielabel maakt duidelijk hoeveel energie een apparaat gebruikt.

Een apparaat met het label A+++ verbruikt 70 procent minder energie dan een toestel met het label A, waardoor je energierekening minder hoog zal zijn. Over de levensduur van je koelkast of diepvries betekent dit een gigantisch verschil.

Check ook zeker het energielabel van je oven, dampkap, vaatwasser, waterkoker en koffiezetapparaat.

2. Warm water besparen in de keuken

Je kan ook geld besparen in de keuken door kritisch naar je watergebruik te kijken, en dan vooral naar het gebruik van warm water.

De beste tip is om geen warm water uit de kraan te laten lopen als je het niet gebruikt. Daarnaast kan je waterbesparende mondstukken op de kraan bevestigen zodat er minder water uit de kraan zal komen. Geen zorgen: de effectiviteit zal niet minder zijn! 

Verder zijn mengkranen erg handig omdat deze direct de gewenste temperatuur geven. Er bestaan ook speciale kokendwaterkranen die het kokende water meteen uit de keukenkraan laten komen. Een beetje duurder in aankoop, maar op lange termijn is dit zeer energiezuinig.

quooker keukenkraan warm water

3. Investeer in goed keukenmateriaal

Om efficiënt te koken, heb je natuurlijk goed materiaal nodig.

Gebruik je bijvoorbeeld beschadigde pannen of potten met een kromgetrokken bodem? Vervang deze dan door exemplaren met een mooie, platte bodem. Door een pan met een vlakke ondergrond te gebruiken, zal de warmteoverdracht optimaal zijn.

Schaf bij voorkeur een snelkookpan aan want hiermee kan je 40 tot 70 procent energie besparen. Bovendien zorgt een snelkookpan ervoor dat de smaak en vitamines beter worden behouden. Alleen maar voordelen dus! 

4. Maak vaker eenpansgerechten

Eenpansgerechten zijn ontzettend populair en dat is niet zo vreemd. Je verbruikt er minder energie mee, het is gemakkelijk én je hebt minder afwas. Wie wordt daar niet blij van?! Zet dus eens vaker wokgerechten, ovenschotels, maaltijdsoepen en stoofpotjes op het menu.

Probeer ook om zoveel mogelijk te combineren. Schuif bijvoorbeeld samen met je schotel een paar afbakbroodjes in de oven of rooster alvast je groenten.

De oven al wat vroeger uitzetten, helpt ook om energie te besparen. Er is altijd nog restwarmte en die is ideaal om nog even te garen of om de borden te verwarmen.

eenpansgerecht

5. Vergelijk energieleveranciers

Ten slotte is het verstandig om jaarlijks te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier. Zo bespaar je niet alleen energie in de keuken, maar in je hele woning!

Je ziet er misschien tegenop, maar energie vergelijken is heel eenvoudig en helemaal niet tijdrovend. Energieleveranciers vergelijken is in slechts een paar klikken gedaan. Een online energievergelijker geeft ontzettend snel inzicht in de prijzen van de verschillende aanbieders, waardoor je nooit meer teveel betaald. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.