Een nieuwe vloer kiezen is niet gemakkelijk. Er zijn namelijk tientallen mogelijkheden, gaande van tegels tot parket. Maar tegenwoordig kiezen heel wat mensen voor laminaat. Want een laminaatvloer is budgetvriendelijk, makkelijk in onderhoud en eenvoudig zelf te plaatsen. Bovendien zijn er tientallen ontwerpen verkrijgbaar.
Wat is laminaat?
Laminaat is een vloerbekleding die bestaat uit meerdere lagen van verschillende materialen.
De doorsnede van een laminaatvloer ziet er als volgt uit:
- Toplaag: een laag melamine die de onderliggende kleurlaag beschermt.
- Ontwerplaag: een print die de uitstraling van het laminaat bepaalt.
- HDF-hout (High Density Fiberboard): de dikste laag die voor stabiliteit zorgt.
- Dragerlaag: beschermt de planken tegen vocht van onderaf.
Kwaliteit
De kwaliteit van het laminaat kan je afleiden uit de benummering (tussen 21 en 34). Des te hoger, des te beter de kwaliteit.
In woningen kiest men voor laminaat van klasse 21, 22 of 23. Voor commercieel gebruik is een laminaatvloer van klasse 31, 32, 33 of 34 aangewezen.
Kleuren
Zoals eerder al gezegd, wordt de kleur en het patroon van laminaat bepaald door de ontwerplaag. Dat is simpelweg een print die wordt gedrukt. Hierdoor zijn er oneindig veel designs mogelijk. Je vindt laminaatvloeren die eik, teak, kerselaar, afromosia en vele andere houtsoorten nabootsen. Er is dus gegarandeerd een ontwerp dat bij jouw persoonlijke smaak past.
Laminaat plaatsen
Laminaat plaatsen is iets wat je perfect zelf kan. De meeste mensen kopen hun vloer bij een leverancier, zoals parket-winkel.be, en nemen de plaatsing voor eigen rekening. Zo spaar je heel wat geld uit.
Stap 1: acclimatiseren
Het is een goed idee om de planken te acclimatiseren voor de plaatsing. Want afhankelijk van de temperatuur kunnen ze krimpen of uitzetten. Leg de vloerdelen in hun verpakking minstens 48 uur voor de plaatsing in de ruimte waar je het laminaat gaat plaatsen.
Stap 2: plaatsing ondervloer
Een laminaatvloer wordt doorgaans “zwevend” geplaatst op een ondervloer. Die ondervloer werkt kleine oneffenheden weg, zorgt voor meer akoestisch comfort en beschermt tegen opstijgend vocht. Er bestaan verschillende varianten voor diverse kamers.
Stap 3: laminaat leggen
Laminaat plaatsen is een fluitje van een cent, dankzij het handige kliksysteem. De planken klikken makkelijk in elkaar en vormen zo een stevig geheel.
De vloerdelen leg je in een wildverband of halsteenverband – wat je zelf mooi vindt. Vergeet niet om tussen muur en laminaat een uitzetvoeg van 8 à 10 mm te voorzien.
Stap 4: plinten plaatsen
De uitzetvoeg werk je weg door middel van plinten. Er zijn ongetwijfeld plinten met hetzelfde ontwerp van de laminaatvloer te vinden. Is dat niet het geval, dan kies je voor witte schilderplinten.
Prijs van een laminaatvloer
Net als bij parket is er veel verschil in de prijs van laminaatvloeren, afhankelijk van de kwaliteit. Richtprijzen variëren tussen de €10/m² tot €25/m², exclusief plaatsing. Dat maakt van laminaat een van de goedkoopste vloerbekledingen.
Conclusie: voor- en nadelen laminaat
Ben je er nog niet uit of je voor laminaat, parket, natuursteen, keramische tegels of vinyl kiest? Houd dan rekening met deze plus- en minpunten:
Voordelen laminaat:
- Grote variatie aan ontwerpen
- Kleurvast en goed bestand tegen vocht
- Relatief goedkoop t.o.v. andere vloerbekledingen
- Makkelijk zelf te plaatsen
- Onderhoudsvriendelijk
Nadelen laminaat:
- Voelt minder warm aan dan parket
- De vloer opschuren om beschadigingen te herstellen is niet mogelijk
- Ondervloer is noodzakelijk om contactgeluid te verminderen