Ecologie speelt meer en meer een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Terecht, want we willen natuurlijk een leefbare planeet achterlaten voor onze (klein)kinderen. Zelfs kleine keuzes kunnen een groot verschil maken. Zoals het type vloerbekleding. Want er zijn milieuvriendelijke vloeren en minder milieuvriendelijke vloeren.
Wat maakt een vloer milieuvriendelijk?
Er zijn verschillende factoren die bepaalt of een vloer ecologisch is of niet:
- Hernieuwbaarheid: sommige materialen zijn hernieuwbaar (zoals hout), terwijl andere moeilijker aanvulbaar zijn.
- Verwerking: ook de verwerking van het materiaal tot een bruikbare vloerbekleding heeft een ecologische voetafdruk.
- Transport: sommige materialen moeten de halve wereld afreizen om tot bij de consument te geraken.
Het is niet mogelijk om één vloerbekleding aan te duiden als milieuvriendelijkste. Er zijn namelijk allerlei factoren die we in rekening moeten brengen: levensduur, duurzaamheid van de producent, locatie van de gebruiker… Toch kunnen we een aantal tips meegeven tijdens je keuze van een vloer.
Tips voor ecologische vloerbekleding
De drie meest populaire ecologische vloerbekledingen zijn:
1. Parket
Parket is een natuurlijk, hernieuwbaar materiaal. Voor een houten vloer kiest men meestal eik. Toch is dat niet de meest ecologische keuze, want een eik heeft meerdere jaren nodig voordat hij klaar is om te kappen. Een bamboe vloer is een beter alternatief. Bamboe is een grassoort die heel snel groeit. Van dezelfde oppervlakte heb je dus een grotere opbrengst dan eik.
Ga je toch voor een andere houtsoort, koop dan FSC hout. Dat is afkomstig uit bossen met een verantwoord bosbeheer om de ecologische impact te minimaliseren.
Laminaat is minder milieuvriendelijk omdat de productie veel bewerkingen vraagt. Bovendien kan je laminaat niet opschuren. De levensduur is dus korter.
2. Tegels
Wil je tegels als vloerbekleding, natuursteen of keramisch, kies dan voor het Europees Ecolabel. Die komen van producenten die extra aandacht spenderen aan energiebesparingen. Het keurmerk C2C (cradle to cradle) is ook een goede leidraad. Die tegels staan garant voor een ecologische levenscyclus – van productie tot recyclage.
3. Kurk
Ook kurk is een milieuvriendelijke vloerbekleding. Kurk komt van de stam van een kurkeik. Na acht tot tien jaar kan er opnieuw van dezelfde boom geoogst worden. Er is relatief weinig energie nodig voor de productie, het is recycleerbaar en de transportafstanden zijn kort want de meeste kurkbomen staan in Spanje, Portugal en Italië. Dit alles maak kurk zo ecologisch.