6 tips voor een mannelijker interieur

Dames hebben vaak een ander idee over interieurinrichting dan heren. Het kan dan ook gebeuren dat er botsende elementen in het interieur opduiken. Een zorgvuldig ingerichte ‘man cave’ komt bijvoorbeeld heel wat minder overtuigend over als er ook een roze schaal met kaarsen of een bank vol schattige kussentjes in staat. Hoe moet het dan wel, zo’n echt mannelijk interieur inrichten? Hier zijn zes tips!

Metaal is je beste vriend

Een glanzend roestvrijstalen keukenblad past in bijna iedere inrichting. Maar over het algemeen wordt metaal toch met mannelijkheid geassocieerd. Vooral als het niet gepolijst is, misschien zelfs wel ingedeukt. Er zijn zo tal van accessoires te bedenken van metaal, van een ruige koffiekan tot een metalen hanglamp. Ook kun je complete meubelen van metaal overwegen. Een ouderwetse metalen locker als kledingkast, bijvoorbeeld. Metaal is een zeer bruikbaar materiaal in een mannelijk interieur.

Gebruik oude steigerbuizen

Een speciale rol in de wereld van metalen interieurelementen is weggelegd voor steigerbuizen. Vooral gebruikte, waar je als het ware meteen een ruige bouwvakker bij denkt, zijn ideaal. Je kan dergelijke buizen bijvoorbeeld toepassen om een boekenkast van te bouwen. Of maak er planken van in je muur. Een beetje steigerhout er tegenaan en klaar is Kees! Of plak ze op een willekeurige plek tegen je plafond. Alles mag. Je hoeft trouwens niet echt te doe-het-zelven. Steigerbuismeubilair is een echte rage op internet. Daar kun je dus uitstekend inspiratie opdoen, kant-en-klare gebruiksvoorwerpen en meubels kopen, en natuurlijk ook gewoon de buizen zelf aanschaffen.

Doe niet te moeilijk over de afwerking

Industrieel design is een walhalla voor mannen. Je hoeft namelijk geen aandacht te besteden aan afwerkingsdetails zoals het netjes wegwerken van plafondplaten, en dan kun je ook nog eens schaamteloos zeggen dat je het zo hebt bedoeld. Dat is immers de kern van deze heel mannelijke designtrend: lekker zichtbare oorspronkelijke elementen zijn goed, niet fout. Bonuspunten krijg je voor zaken zoals een onderbroken verflaag waar net een paar fraaie bakstenen van onderuit piepen, of voor niet geschilderde ventilatiebuizen aan je plafond. Zorg wel dat je ook een paar oppervlaktes netjes hebt geschilderd, want het moet natuurlijk niet lijken alsof je domweg niets hebt gedaan aan opknap- en schilderwerk. Op die manier springen de industriële elementen er bovendien des te meer uit.

Meer hout, meer man

Er zijn van die beroepen die nu eenmaal met één bepaalde sekse in verband worden gebracht. Zo wordt de houthakkersbusiness van oudsher gedomineerd door mannen. En dan ook van die echte mannen, die liever hele dagen stoere mannendingen doen in hun houthakkersoverhemden dan interieurs versieren met kaarsen en vaasjes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hout echt uitstekend past in een mannelijk interieur. Houd dan wel die houthakker in je achterhoofd. Kies dus voor onbewerkt hout dat eruitziet alsof het linea recta uit het bos in je woonkamer is beland. Zichtbare knoesten en zelfs boombast zijn een pré.

Een beetje leer helpt altijd

Met alleen hout en metaal ben je er nog niet. Een lederen interieurelement kan het helemaal afmaken. Dat is sfeervol en verzacht al te extreme industriële sferen zonder dat je interieur aan mannelijkheid hoeft in te boeten. Het spreekt voor zich dat je wel moet kiezen voor leer met een echte leerkleur. Wit kan misschien nog net, maar verder is gewoon echt donker leer een uitstekende keuze. Je kunt bijvoorbeeld een stel lederen leunstoelen in je woonkamer plaatsen, of misschien zelfs wel een echte Chesterfieldbank. Het kost wat, maar dan heb je ook wat!

Let op de details

Bij een geheel mannelijk interieur moet alles kloppen. En daar hoort uiteindelijk ook bij dat je laat zien dat er een man woont. Een drankkast is bijvoorbeeld echt een must-have. En hoe opvallender, hoe beter. Je kunt zelfs overwegen om een globe bar aan te schaffen. De globe is discreet en mannelijk als je hem gesloten houdt, en als hij opent kan iedereen zien dat je echt aan alles hebt gedacht.

Conclusie

Een op en top mannelijk interieur is leuk om in te richten. Je mag best een paar speelse elementen inbouwen en het is een uitgesproken kans om je eigen persoonlijkheid te laten spreken. De materiaalkeuze is heel bepalend voor de sfeer. Met de juiste woonaccessoires kan je het vervolgens helemaal afmaken. Zo heb je in een mum van tijd een übermannelijke man cave!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.