Pvc vloer kopen? 7 Zaken om op te letten

Heb je je oog laten vallen op een pvc vloer? Goed, want deze vloerbekleding biedt allerlei voordelen. Toch zijn er 7 zaken om rekening mee te houden voordat je een bestelling plaatst. Ik heb ze voor jou opgelijst:

1. Dikte van de slijtlaag

Pvc vloeren bestaan uit verschillende lagen. De toplaag van polyurethaan beschermt de vloer tegen vlekken en krassen. Hierdoor blijft deze langer mooi.

Let bij de aankoop van je pvc vloer op de dikte van deze toplaag. Bij goedkopere merken is dit vaak slechts 0,20 mm. Andere merken, zoals Ambiant en Belakos, hebben een slijtlaag van 0,50 mm of meer. Ze zijn dus extra sterk, en beter geschikt voor veel belopen ruimtes.

2. Gebruiksklasse

De dikte van de slijtlaag is ook gelinkt aan de gebruiksklasse. Deze gebruiksklasse vertelt meer over de kwaliteit van de vloer en waarvoor hij geschikt is.

De classificatie ziet er als volgt uit:

  • 21: voor woonruimtes die tijdelijk gebruikt worden, bv. de slaapkamer
  • 22: voor woonruimtes die normaal gebruikt worden, bv. de kinderkamer
  • 22+: voor woonruimtes die normaal tot intensief gebruikt worden, bv. de gang, keuken, woonkamer en eetkamer
  • 23: voor woonruimtes die intensief gebruikt worden, bv. keuken, woonkamer en eetkamer

Opgelet: deze classificatie geldt voor huishoudelijk gebruik. Er is ook een gebruiksklasse voor commercieel gebruik (31, 32 of 33) en voor industrieel gebruik (41, 42 of 43). Deze producten zijn nog duurzamer.

Stem de gebruiksklasse van je pvc vloer af op de ruimte. In je slaapkamer en dressing is een klasse 22 al voldoende, in de keuken en leefruimte kies je best voor een klasse 23 of hoger.

3. Kliksysteem

Hoewel de meeste pvc vloeren tegenwoordig een kliksysteem hebben, kan het nooit kwaad om dit nog eens te controleren. Dit maakt de installatie veel eenvoudiger. Click-pvc is ideaal voor doe-het-zelvers die wat geld willen uitsparen.

pvc vloer houtlook in visgraat patroon

4. Afmetingen

De lengte en breedte van de planken zijn belangrijker dan je denkt. Vooral wanneer je de pvc vloer in een relatief kleine ruimte gaat leggen. Te grote afmetingen zijn dan niet mooi. Zorg ervoor dat alles in verhouding is.

5. V-groef

Sommige pvc vloeren zijn voorzien van een V-groef. Ze hebben een subtiele voeg tussen de planken, wat voor die typische houtlook zorgt. Toch is niet iedereen hier fan van.

Denk op voorhand even na of je een V-groef wil. Deze groeven zorgen voor een realistische uitstraling, maar ze zijn moeilijker schoon te maken omdat er makkelijk stof en vuil tussen zit.

pvc vloer tegellook

6. Staaltjes

Vandaag de dag kopen veel gezinnen hun vloeren online. Ben jij dit ook van plan? Dan is het een goed idee om enkele staaltjes aan te vragen voordat je een bestelling plaatst.

Een foto op je smartphone of computer is geen realistische weergave. Aan de hand van een staal kan je beter de kleur, het patroon en de textuur beoordelen. Zo vermijd je een miskoop.

7. Garantie

Een laatste puntje om te overwegen bij de keuze van een pvc vloer is de garantietermijn. Bepaalde merken geven 15 jaar garantie, sommige 25 jaar en bij andere is dit zelfs levenslang. Het lijkt misschien onbenullig, maar het is wel belangrijk om met een gerust hart van je nieuwe vloer te genieten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.