Zo weet je of je dak geschikt is voor zonnepanelen (of niet)

Denk je eraan om zonnepanelen te installeren? Dan moet je eerst controleren of je dak hiervoor geschikt is. De specialisten van Solarwatt.be vertellen waar je moet op letten.

Is ieder huis geschikt voor zonnepanelen?

Nee. Sommige daken zijn niet (of minder) geschikt voor de installatie van zonnepanelen. Dit kan te wijten zijn aan de oriëntatie, draagkracht, omgeving of andere factoren. Sommige van deze oorzaken kan je aanpakken om toch een PV-installatie te plaatsen, andere niet. Het is dus belangrijk om op voorhand een goede analyse te maken.

Wat bepaalt of een dak geschikt is of niet?

Er zijn 5 factoren die meespelen:

1. Draagkracht

Een eerste belangrijke punt is de draagkracht. Daken van tuinhuizen of overkappingen zijn niet altijd sterk genoeg om het gewicht van de panelen te dragen of als een voldoende stevige basis te dienen tijdens stormweer.

2. Oriëntatie

Ook de oriëntatie bepaalt of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Een dak gericht op het zuiden, westen of oosten vangt meer zon dan een dak aan de noordzijde. Dit speelt mee in het rendement.

3. Hellingshoek

Zonnepanelen kunnen op zowel platte als hellende daken. Bij een plat dak is een hellingshoek van 36 graden ideaal. Op een hellend dak mag die tussen de 30 en 35 graden liggen om maximaal te profiteren van de zonnestralen. Bij een scherpere/plattere hellingshoek verlies je wat rendement.

4. Schaduw

Houd rekening met de omgeving van het gebouw. Misschien staat er een hoge boom of een opslagloods naast je huis die een deel van de zonnestralen tegenhoudt. Hierdoor vermindert de opbrengst van je PV-installatie.

Schaduw op één van de panelen verlaagt bij de meeste systemen de opbrengst van het hele systeem. Gelukkig zijn daar goede oplossingen voor, zoals micro-omvormers.

5. Ruimte

Een laatste aandachtspunt is de beschikbare ruimte op je dak. Om rendabel te zijn, heb je een minimum aantal panelen nodig (afhankelijk van je elektriciteitsverbruik). Op de plek van een raam of schoorsteen kan je bijvoorbeeld geen panelen neerleggen. Daarnaast moeten ze ongeveer 20 cm van de nok of dakrand liggen.

De optimale situatie

Volgens Fluvius moeten voor een optimaal rendement de panelen tussen het zuidoosten en zuidwesten gericht zijn, onder een hoek van 15° tot 50°, op een dak zonder schaduw van omgevingselementen.

Maak zelf een inschatting

Tegenwoordig bestaan er verschillende online tools waarmee je op basis van je adres een inschatting krijgt of je dak geschikt is voor zonnepanelen of niet. Zo krijg je een eerste inschatting van de mogelijkheden.

Probeer de dakscan voor zonnepanelen.

Vraag een installateur

Natuurlijk kan je ook een zonnepanelen installateur laten langskomen voor een offerte. Deze professional komt ter plaatse om te bepalen hoeveel panelen je kwijt kunt, de kostprijs en wat het jou oplevert. Nog een tip: vraag offertes op bij meerdere firma’s om een correcte vergelijking te maken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.