Er zijn verscheidene manieren om een ruimte te verlichten, gaande van tafellampen tot wandlampen. Maar heb je al railverlichting overwogen? Zo’n railsysteem biedt een aantal interessante voordelen. De verlichtingsspecialisten van Prolumia geven een woordje uitleg.
Wat is railverlichting en hoe werkt het?
Railverlichting bestaat uit een rail die tegen het plafond hangt of in een vals plafond wordt ingewerkt waaraan meerdere (richtbare) spots of hanglampen hangen.
Het grote voordeel van een railsysteem is de flexibiliteit. Vanuit één elektrisch aansluitpunt kan je een grote oppervlakte verlichten. Bovendien is het verrassend makkelijk om nieuwe verlichtingsarmaturen toe te voegen of bestaande lampen te verplaatsen. En laten we niet vergeten dat deze verlichting op esthetisch vlak een meerwaarde is. Het is een leuke eyecatcher in een interieur.
1 fase vs. 3 fasen rail
Op technisch vlak maken we een onderscheid tussen 1 fase en 3 fasen railverlichting.
Bij 1 fase loopt de elektriciteit tussen twee draden: de fasedraad (L) en de nuldraad (N). Hierdoor worden alle lampen op de rail samen bediend. Een 3 fasen rail werkt met drie fasedraden (L1, L2, L3), die elk apart met de nuldraad (N) combineerbaar zijn. Je hebt de mogelijkheid om drie verschillende circuits te maken. Die kan je apart aansturen.
Voordelen 1 fase rail
- Goedkoper dan 3 fasen systeem
- Slankere armaturen
Voordelen 3 fase rail
- Aparte circuits
- Ruimere keuze aan armaturen
- Hoger vermogen (nuttig voor lange rails met veel spots)
- Duurder dan een 1 fase systeem
Railverlichting past overal
Een railsysteem is overal inzetbaar. We zien railverlichting dikwijls in keukens, boven het kookeiland. Indien er een eetzone is aan het eiland, kiest men hier dikwijls voor hanglampen aan de rail, terwijl het gedeelte boven de kookplaat of de spoelbak richtbare spots krijgt.
Railverlichting is ook erg mooi in de woonkamer. Daar kan je een L of U-vorm voorzien die de vorm van het salon vormt. Op deze manier is je zetel mooi egaal verlicht. Daarnaast kiezen sommige mensen voor een korte rail boven de eettafel – meestal in combinatie met hanglampen.
Zoek je verlichting voor een gang? Ook dan is railverlichting het overwegen waard. Gebruik spots voor de algemene verlichting van de ruimte, of als accentverlichting om bijvoorbeeld een schilderij tegen de muur in de verf te zetten.
Tenslotte is railverlichting niet meer weg te denken uit winkels, kantoren en horecazaken. Ze bieden namelijk een efficiënte en flexibele manier om zaken in de spotlight te zetten, zoals de paspoppen in een etalage.
Houd rekening met…
- Naast rails en armaturen heb je ook voedingen, connectoren en eindkappen nodig. Vergeet niet om die toe te voegen aan je bestelling.
- Let op het gewicht. De rails hebben een maximale belasting. Die vind je in de technische fiche.
- De technische eigenschappen van de armaturen, zoals hun lichtsterkte, lichtkleur, openingshoek…, zijn erg belangrijk om de juiste lichtsfeer te scheppen.
- Het soort lichtbron. Ik raad aan om LED railverlichting te kopen. Dat is zuiniger en gaat langer mee.
- De kleur van je rails en spots. Zwarte railverlichting zorgt voor een stijlvol contrast, terwijl witte railverlichting wat subtieler is.