Schilderen of behangen: wat doe je best?

Muren zijn de basis van elke interieurinrichting. Ze bepalen in grote mate de stijl van een kamer.

Voor de aankleding van muren zijn er twee mogelijkheden: verven of behangen. Maar wat kies je nu best? Hieronder vind je enkele voor- en nadelen van beide methoden.

Waarom schilderen?

Heel wat mensen halen verfpotten boven om hun interieur een opfrisbeurt te geven. Want een likje verf doet wonderen.

Er zijn honderden kleuren om uit te kiezen – de ene al wat opvallender dan de andere. Bovendien kan je zowel het plafond als de muren in dezelfde kleur schilderen, of een andere tint gebruiken.

Doorgaans is schilderen makkelijker dan behangen. Zeker de plaatsing van patroonbehang is erg complex. Voor een schildersbeurt moet je simpelweg met een verfborstel/verfroller aan de slag gaan.

Natuurlijk mogen we de voorbereiding niet vergeten. Heb je een egale ondergrond? Dan kan je meteen aan de slag. Anders moet je eerst alle putjes dichten en zachtjes opschuren. Want elke imperfecte is zichtbaar op een geverfde muur.

Voor- en nadelen van schilderen:

  • Makkelijk zelf te doen
  • Grote keuze aan kleuren
  • Een effen ondergrond is cruciaal voor een goed resultaat

Waarom behangen?

Het leuke aan behangpapier zijn de verschillende patronen en motieven. Je hoeft geen effen ontwerp te kiezen. Er zijn immers erg creatieve designs: bloemetjes, verticale lijnen, bollen, abstracte patronen, fotobehang … noem maar op.

Behangpapier is ideaal voor een accentmuur. Maar je kan ook alle muren behangen met dezelfde rol. Let op: dit doe je enkel bij een ‘rustig’ patroon. Een kamer die volledig bekleed is met een bloemenmotief oogt veel te druk.

Bij verf zijn prijs en kwaliteit meestal synoniem. Want voor een goed dekkende verf betaal je een flinke duit. Bij behangpapier is dat minder het geval. Consumenten kijken eerder naar het ontwerp dan naar de kwaliteit van het materiaal. Aan mooi, goedkoop behang is er gelukkig geen gebrek.

Wie denkt dat behangen geen voorbereiding vraagt, is verkeerd. Kleine putjes kan je wegwerken. Maar grotere beschadigingen moet je toch opvullen.

Voor- en nadelen van behangen:

  • Patronen en motieven zijn mogelijk
  • Kleine putjes in de ondergrond zijn niet zichtbaar
  • Het aanbrengen van complexe patronen vraagt de nodige vakkennis

Verf en behang combineren

Tegenwoordig is het geen of/of-verhaal. Je kan perfect enkele muren schilderen en daarnaast één wand behangen als accentmuur.

Wil je een gevoel van rust creëren? Kies dan voor behangpapier in een complementaire tint met de verfkleur. Eventueel kan je ook de raamdecoratie hierop afstemmen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.