De schoonheid van eiken parket

Mensen genieten al sinds jaar en dag van de warme en stijlvolle uitstraling van een echt eikenhouten parketvloer. Vroeger werd het vooral gebruikt in statige, grote huizen maar tegenwoordig is een eiken parket voor iedereen bereikbaar. Niet alleen de mooi uitstraling is een argument om een eiken parket aan te schaffen, maar ook het gemak in onderhoud speelt bij veel mensen een grote rol als ze op zoek zijn naar een nieuwe vloer in hun huis.

Plaatsing

Als je kiest voor eiken parket, kies je ook voor gemak. Tegenwoordig is een parketvloer heel makkelijk en snel gelegd door het handige clicksysteem. Deze eiken parketvloer bestaat uit planken die in elkaar geklikt worden bij het leggen. Zo kan de vloer heel makkelijk zwevend op een ondervloer gelegd worden. Het voordeel hiervan is ook dat je deze vloer er weer makkelijk uit kan halen als je bijvoorbeeld gaat verhuizen. Dat maakt van een parketvloer een slimme investering.

houten vloer

Samenstelling

Er bestaan twee soorten eiken parket: massief en samengesteld. Massief parket bestaat uit 1 laag hout. Samengesteld parket bestaat uit verschillende op elkaar geperste lagen met daarboven een laag van puur eikenhout. Deze is verkrijgbaar in verschillende diktes (meestal 4 of 6 mm). Het eiken parket wordt tenslotte afgewerkt met een transparante lak of olie. Deze afwerkingslaag bepaalt mede de uitstraling en kleur van de houten vloer.

Eiken parket is makkelijk in onderhoud

Als je een eiken parket koopt, moet je goed letten op de toplaag. Deze moet minimaal 4 mm dik zijn. Hierdoor is er voldoende ruimte om de toplaag af te schuren en het parket te renoveren, moest dat na verloop van tijd nodig zijn. Verder bestaat het onderhoud simpelweg uit stofzuigen en het opnemen met een vochtige doek. Met speciaal ontwikkelde schoonmaakmiddelen (natuurzepen) is schoonmaken een fluitje van een cent. Daarnaast kan je nog een speciale was aanbrengen die de eiken parketvloer nog beter beschermt.

eiken parketvloer

Beschadigingen en herstellingen

Parket kan gerust tegen een stootje. Indien er toch beschadigingen zijn, kan je deze vrij makkelijk herstellen. Er zijn bijvoorbeeld speciale herstelstiften die kleine beschadigingen opnieuw inkleuren, waardoor ze bijna onzichtbaar worden. Voor grotere beschadigingen, bijvoorbeeld door een toestel dat op het eiken parket valt, zijn er kneedbare houtpasta’s. Hiermee kan je het gaatje opvullen en bijwerken.

Eiken parket kopen

Er zijn verschillende winkels die parket verkopen. Tegenwoordig kan je ook in webshops terecht, zoals Creon. Dat is ideaal voor Handige Harry’s die zelf hun parket willen leggen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.