Waarop letten bij de aankoop van een matras?

Matrassen zijn er in heel veel soorten en maten. Hoe kies je nu de beste matras voor jouw wensen en situatie? Hier zijn alvast enkele zaken om op te letten:

De afmetingen van het bed

Let eerst en vooral op de afmetingen van je bed. Want de matras mag niet te groot of te klein zijn.

Er zijn verschillende formaten om uit te kiezen. De meest voorkomende groottes zijn een matras 90×200 voor éénpersoonsbedden en 180×200 voor tweepersoonsbedden.

Maar er zijn nog een heleboel afmetingen die hier ergens tussen zitten. En dan mogen we nog de kleine matrassen voor peuterbedjes niet vergeten. Er is dus voor ieder wat wils.

De matrasvulling

Er zijn een aantal matrasvullingen die vaak gebruikt worden, weliswaar in verschillende combinaties. Bijvoorbeeld:

  • Pocketvering (de springveren die in een zakje zitten)
  • HR-schuim of koudschuim (inclusief diverse varianten)
  • Traagschuim (ook gekend als memory foam)
  • Latex
  • Gel
  • Vezels
  • Water (een waterbed)

Elke matrasvulling heeft voor- en nadelen. Traagschuim ligt erg comfortabel en voorkomt drukpunten, terwijl vezels goed zijn voor de ventilatie. Een latexmatras is dan weer heel soepel maar ademt minder goed.

Weet je niet goed welke matrasvulling voor jou geschikt is? Vraag dan zeker raad aan een slaapspecialist. De keuze van de juiste vulling is namelijk belangrijker dan je denkt en heeft een grote invloed op je nachtrust.

Persoonlijke smaak

Bij de aankoop van een matras moet je letten op de gebruikte materialen. Dit loopt namelijk behoorlijk uiteen. Meestal bestaan matrassen uit meerdere lagen. Door de onderlinge verschillen hierin ontstaan er ook verschillen in het ligcomfort (hardheid, ondersteuning, isolatie- en ventilatievermogen).

Een matras kopen is dus steeds een persoonlijke keuze en afhankelijk van je slaappatroon, lichaamsbouw en eventuele lichamelijke ongemakken waar je last van hebt. Laat je gerust adviseren door een matrasverkoper (of lees aandachtig de omschrijving als je een matras online koopt) om de juiste keuze te maken. En als het even kan is een matrastest ook aan te raden.

Let niet op de prijs!

Waarop moet je NIET letten wanneer je een matras koopt? De prijs.

Koop steeds de meest ergonomische matras, zelfs als die duurder is dan een minder comfortabel model. We brengen namelijk een derde van ons leven in bed door. Die kleine besparing is geen troost voor de slechte nachten die je tegemoet gaat. Een oncomfortabele budgetmatras kan voor allerlei ongemakken zorgen, zoals nekpijn, rugpijn, enz.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.