Zo kan je optimaal een slaapkamer verduisteren

Goed slapen begint met een donkere slaapkamer. Vind jij het ook zo moeilijk om de kamer volledig te verduisteren? Lees dan snel verder en ontdek 4 nuttige tips.

In een donkere slaapkamer slaap je beter

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar een goed verduisterde slaapkamer levert een betere slaapkwaliteit op. Dat is meermaals wetenschappelijk bewezen.

Dit onderzoek ontdekte bijvoorbeeld dat blootstelling aan nachtelijk licht tot cardiometabole ziekten kan lijden. Een te lichte slaapkamer zal de nachtelijke hartslag verhogen, de hartslagvariabiliteit verlagen en de insulineresistentie de volgende ochtend verhogen. Een goede verduistering is belangrijk voor je cardiometabolische gezondheid. Maak het pikkedonker om sneller in slaap te vallen, dieper te slapen en uitgerust wakker te worden.

slaapkamer verduisteren

4 tips om te verduisteren

Rolluiken

Een van de beste manieren om een slaapkamer te verduisteren is door rolluiken te installeren. Die zullen de raamopening volledig afsluiten. Zo kan er geen straaltje licht meer binnen. Een bijkomend voordeel is de isolerende werking in de zomer. Op warme zomerdagen houden rolluiken het zonlicht buiten, waardoor het binnen lekker koel blijft.

Tegenwoordig heb je naast de inbouwrolluiken ook opbouwmodellen. Die zijn perfect geschikt voor bestaande woningen. Verder zijn screens een goed alternatief. Kies dan wel voor screens met een verduisterende doek in plaats van een semitransparante stof.

Raambekleding

Kan of wil je geen rolluiken installeren? Dan moet je de slaapkamer van binnen uit verduisteren met behulp van raambekleding.

Deze raambekleding heeft zowel een praktische als een esthetische functie. Ze moet namelijk bijdragen aan de styling van je slaapkamer. Gelukkig zijn er verschillende soorten om uit te kiezen. Ga je voor rolgordijnen, vouwgordijnen, jaloezieen of iets anders? In een neutrale kleur of iets opvallend? Met zo’n ruime keuze is er voor elke slaapkamer wel mooie raambekleding te vinden.

Voor een optimale verduistering is het een goed idee om raambekleding op maat te bestellen. Op deze manier ben je zeker dat de gordijnen of jaloezieën mooi voor/in de raamopening passen en er zo weinig mogelijk licht doordringt.

hoe slaapkamer verdonkeren

Bouwplannen

Ben je bezig met de planning van een nieuwbouw? Dan zijn er een paar maatregelen die je kan nemen om een donkere slaapkamer te garanderen.

Beperk het aantal ramen in je slaapkamer. Heb je echt twee raamopeningen nodig, of is een voldoende? Daarnaast is het makkelijker om een klein vierkant raam te verduisteren dan een groot raam dat van de vloer tot het plafond loopt.

Houd ook rekening met de positie van je slaapkamer in de woning. Een slaapkamer aan de oostzijde krijgt ’s ochtends zon, waardoor het moeilijk is om het licht buiten te houden met raambekleding (voor rolluiken is dit natuurlijk geen probleem). Je kan dus misschien beter de slaapkamer in de west of noordzijde van je huis plaatsen.

Deurkieren

Tot hiertoe hebben we het vooral over ramen gehad. Toch kan licht dat onder de slaapkamerdeur binnenkomt ook voor ergernis zorgen. Dit probleem los je eenvoudig op met een tochtstrip. Deze afdichting zorgt ervoor dat je slaapkamer verduisterd is.

Tip: Heb je een domoticasysteem met dimbare ledverlichting in huis? Laat de lampen in de slaapkamer/overloop/gang automatisch dimmen tijdens de nacht. Op deze manier komt er minder licht de kamer binnen wanneer je later naar bed gaat dan je partner of ’s nachts naar het toilet moet. Gedimde verlichting zal je slaapkwaliteit flink verbeteren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.