Het juiste dekbed kiezen

Wanneer we over slaapkamers praten, gaat het dikwijls over boxsprings, matrassen en hoofdkussens. Daarnaast verdient het dekbed aandacht. Want het type dekbed dat je kiest heeft ook invloed op je slaapcomfort. Daarom kijken we in dit artikel naar de verschillende dekbed materialen en hun voor- en nadelen.

Soorten dekbedden

Aan keuze is er geen gebrek. Er zijn dekbedden van katoen, scheerwol, dons, zijde en synthetisch materiaal. Een goed dekbed kenmerkt zich door de souplesse, het gewicht en de kwaliteit van de tijk (dat is het omhulsel). Een donzen dekbed is vocht opnemend, houdt lang zijn volume, is soepel en is duurzaam. Wol is duurzaam, isolerend, veerkrachtig en vocht opnemend. En een synthetisch dekbed ademt en neemt gemakkelijk vocht op.

Dons

De meeste dekbedden hebben een vulling van ganzen- of eendendons. Dons heeft een hoge isolatiewaarde. Vooral ganzendons, dankzij haar grotere veerkracht. Een donzen dekbed veroorzaakt geen stof omdat de overtrek het dekbed volledig beschermt. Bovendien beschermt de tijk tegen huisstofmijt.

Hoe zuiverder de dons hoe beter de kwaliteit van de tijk. Naarmate een dekbed ouder wordt, wordt vaak de tijk ook dunner en bestaat de kans dat de vulling uit de overtrek gaat steken.  

Wol

Voor een dekbed worden verschillende soorten wol gebruikt zoals lamswol, merinoswol en Texelse scheerwol. Wol heeft de eigenschap dat het bijzonder goed isoleert. De wol zorgt voor een uitstekende regeling van de lichaamstemperatuur en de vochthuishouding. Van alle natuurlijke vezels heeft dit materiaal het grootste absorptievermogen. Een wollen dekbed bestaat uit diverse dunnere lagen op elkaar. De tijk hoort altijd van 100% katoen te zijn.

Katoen

Katoen is een plantaardige textielvezel met een goede vochtregulatie. Een katoenen dekbed is soepel en wat zwaarder in gewicht dan een donzen dekbed. Katoenen dekbedden zijn prettig voor mensen die het snel warm hebben. De vulling kan niet verschuiven, omdat die bestaat uit een mat die aan de tijk is gestikt.

Zijde

Een zijden dekbed heeft de prettige eigenschap dat het een zeer hoge vochtregulatie heeft. Zijde geeft continue een gelijkmatige temperatuur en is daarom uitermate geschikt als zomerdekbed. Voor een winter of vier seizoenen dekbed zijn ze vaak te koud. Zijde is soepel, antistatisch en volledig natuurlijk. De tijk is over het algemeen gemaakt van katoen.

Kunststof

De beste synthetische dekbedden zijn gevuld met een holle polyestervezel en isoleren daardoor beter. Synthetische dekbedden isoleren meestal wel goed, maar voelen vaak klam aan. In feite zijn ze een goedkoper alternatief en weinig te vergelijken met natuurlijke materialen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.