Review: Solis Grind & Infuse Pro 115

De Solis Grind & Infuse Pro 115 is een halfautomatische espressomachine, ook wel pistonmachine genoemd. Het toestel heeft alles in huis voor een heerlijk kopje koffie; een bonenmaler, een pompdruk van 15 bar (ideaal voor espresso’s) en een stoomfunctie.

Nadat ik de Solis Grind & Infuse Pro 115 enkele maanden heb gebruikt, leek de tijd rijp voor een product review. Hieronder lees je mijn bevindingen.

Algemene indruk

Laten we starten met een algemene indruk. Het volledige toestel is gemaakt uit RVS, waardoor het heel stevig aanvoelt. Bovenaan zien we een bonenreservoir voor 250 gram verse koffiebonen, met daarnaast een warmhoudplaat voor de kopjes.

Via het bedieningspaneel pas je alle instellingen aan, zoals:

 • Het aantal kopjes (enkel of dubbel)
 • De maalhoeveelheid
 • De programmatie

De maalgraad selecteer je aan de linkerkant met een draaiknop.

Onder het bedieningspaneel zit nog een tamper (die wordt vastgehouden met een magneet), de opening voor de gemalen koffiebonen, de zetgroep en het stoompijpje.

solis grind & infuse 115 pro espresso machine

De koffiemolen

De Solis Grind & Infuse Pro 115 is uitgerust met een kegelmaalwerk van gehard edelstaal. Je kiest uit 18 maalstanden – van grof tot fijn.

De ingebouwde bonenmaler doet haar werk behoorlijk. Een high-end grinder zoals een Baratza biedt meer mogelijkheden en een consistenter resultaat, maar voor de doorsnee gebruiker is dit voldoende.

Goed om te weten is dat je de maalhoeveelheid zelf kiest. Selecteer op de bedieningsdisplay de filter size (enkel of dubbel), zet de filterkop in de maalopening en je krijgt direct de gewenste hoeveelheid. Je kan ook de filterkop in de houder duwen (en vasthouden) om een handmatige dosering te doen. Dat biedt iets meer controle.

Zelf weeg ik altijd de hoeveelheid koffie af op een weegschaal en voeg die daarna toe aan het reservoir. Hierdoor heb ik meer controle over de hoeveelheid en kan ik de verse bonen bewaren in een speciale luchtdichte container, waardoor ze langer hun smaak behouden.

Met de bijgeleverde tamper druk je snel en eenvoudig de koffie aan. Er wordt ook een tooltje meegeleverd – de ‘Razor’ – om overtollige koffie te verwijderen.

Koffie zetten

Van zodra de gewenste hoeveelheid koffie in de filterdrager zit, is het tijd om een espresso te zetten. Tip: het is een goed idee om de filter en je kopjes voor te spoelen met warm water. Op deze manier ben je zeker dat alles schoon is en koelt de koffie minder snel af.

De Solis Grind & Infuse Pro 115 heeft een voorperculatiefunctie. Die bevochtigt de koffie onder lage druk om kanalisering te voorkomen.

Nadien is het de beurt aan de hogedrukpomp van 15 bar. De druk lees je af op de nanometer aan de voorkant, wat handig is tijdens het instellen (of bijstellen) van alle parameters. De afstelling vraagt wat tijd. Maar zodra alles juist staat, kan je heel snel een vers kopje espresso zetten.

drukmeter solis grind infuse pro pistonmachine

Melk opschuimen

Zoals je weet, is deze espressomachine van Solis ook uitgerust met een stoomfunctie. Het stoompijpje bevindt zich aan de rechterkant. Je hebt dus steeds wat vrije ruimte nodig aan die zijde om melk op te schuimen (een kast aan de rechterkant is niet echt handig).

Een van de nadelen van de Solis Grind & Infuse Pro 115 is dat er slechts één boiler is. De omschakeling van koffie naar stoom en andersom duurt dus even. Bij toestellen met een dubbele boiler heb je dit probleem niet.

Nog een leuke bonus; de Grind & Infuse Pro heeft ook een heet water functie. Handig als je een americano wil maken, of simpelweg een kopje thee.

Pluspunten

 • Compleet alles-in-één pakket, inclusief bonenmaler, tamper en stoomfunctie
 • Met 15 bar voldoende druk om een espresso te maken
 • Verschillende instelmogelijkheden (maalgraad, hoeveelheid koffie/water…)
 • Stevige bouwkwaliteit

Minpunten

 • Enkele boiler, dus omschakelen naar stoomfunctie duurt even
 • Kopjeswarmer bovenaan wordt niet warm genoeg
 • Schoonmaakproducten apart te bestellen
 • Lekbak is vrij snel vol

Conclusie

Is de Solis Grind & Infuse Pro 115 een aanrader?

Ja, in mijn ogen wel. Zeker voor de beginnende thuisbarista. Vooral omdat je voor een interessante prijs een compleet pakket in huis haalt. Je hoeft een aparte melkopschuimer of koffiemolen te kopen. Natuurlijk heeft dit toestel enkele nadelen (zoals de enkele boiler). Maar de voordelen wegen hier tegenop.

Score: 4,5/5

Zelf kopen?

Heeft deze product review je overtuigd om een Solis Grind & Infuse Pro 115 te kopen? Je vindt dit toestel bij volgende webshops:

Solis & Sage

Goed om te weten; de Sage Barista Express is dezelfde machine als de Solis Grind & Infuse Pro 115, maar met een andere naam. Beide merken behoren namelijk tot de Breville Group. Je kan dus gerust beide toestellen opzoek en de meest goedkope in huis halen (soms zijn er immers promoties op Sage of Solis).

De Sage Barista Express is ook verkrijgbaar op Coolblue en Bol.com.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.