Een dekbed kopen: waar moet je op letten?

Goed slapen begint bij een comfortabele matras. Toch mogen we het belang van een dekbed niet onderschatten. Want die regelt de temperatuur. Met het foute dekbed heb je het ’s nachts te koud of te warm. Zo wordt je slaap verstoord.

Ga je een nieuw dekbed kopen? Lees dan snel onderstaande tips:

Welke vulling zit er in het dekbed?

Een van de belangrijkste keuzes bij de aankoop van een dekbed is de vulling. Want elk materiaal heeft specifieke voor- en nadelen.

  • Dons. Licht in de zomer en zorgt voor een uitstekende isolatie in de winter. Heeft een goed vochtregulatie. Meestal duurder dan andere materialen.
  • Synthetisch. Ideaal voor mensen met allergieën. Goedkoper dan dons. Minder goede vochtregulatie.
  • Katoen. Voor de zomermaanden of slapers die het snel te warm hebben in bed.

Het omhulsel van de dekbedvulling moet luchtdoorlatend zijn. Want een dekbed moet kunnen ‘ademen’. Tijdens je slaap transpireer je namelijk verrassend veel. Dat overtollige vocht moet kunnen ontsnappen.

Bij de keuze van een dekbedvulling denk je best ook na over het onderhoud. Een synthetisch deken kan je probleemloos in de wasmachine stoppen (lees dan wel eerst het etiket). Een donsdeken breng je best naar een gespecialiseerde wasserette.

tweepersoons dekbed dons

Welke warmteklasse heeft het dekbed?

Tijdens koude winternachten gaan er niets boven een lekker warm dekbed. Maar in de zomer mag het iets luchtiger zijn. Daarom controleer je best de warmteklasse. Sommige dekbedden houden veel warmte vast, terwijl andere voor wat meer afkoeling zorgen (zonder al te fris te zijn). Er bestaan ook tussenseizoen dekbedden voor de lente en herfst.

Wil je niet wisselen doorheen het jaar? Dan zijn 4 seizoenen dekbedden de ideale oplossing. Die bestaat uit twee lagen – de ene wat dikker dan de andere:

  • Enkel de dunne laag: lekker luchtig in de zomer
  • Enkel de dikke laag: aangenaam in het tussenseizoen
  • Dunne + dikke laag: gezellig warm in de winter
eenpersoonsdekbed synthetisch

Hoe groot moet het dekbed zijn?

Uiteraard speelt ook de grootte van het dekbed een rol. Die moet je afstemmen op de afmetingen van je bed. Want een te klein dekbed is ook niet comfortabel.

Hier zijn alvast enkele richtlijnen:

  • Eenpersoonsbed 90 cm: 140 x 220 cm
  • Eenpersoonsbed 120 cm: 160 x 220 cm
  • Tweepersoonsbed 160 cm: 240 x 220 cm
  • Tweepersoonsbed 180 cm: 270 x 220 cm

Natuurlijk zijn bovenstaande voorbeelden geen absolute waarden. Je mag gerust een dekbed kopen dat net iets kleiner of groter is. Zorg er wel voor dat je dekbedovertrekken passen.

Dekbedden voor baby’s en kinderen

Voor kinderen jonger dan 2 jaar is het niet veilig om een dekbed te gebruiken. Je legt ze beter in een slaapzakje.

Vanaf 2 jaar mag je jouw kleine spruit wel onder een dekbed laten slapen. Stem de warmteklasse af op het seizoen – net als bij volwassenen. Anders heeft je kindje het te warm of te koud.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.