Een matras kiezen voor een optimale nachtrust

Wist je dat we ongeveer een derde van ons leven in bed doorbrengen? Dit doen we liefst zo comfortabel mogelijk. Een goede nachtrust zorgt immers niet alleen voor een lichamelijke maar ook een geestelijke fitheid.

Daarom is het niet meer dan normaal dat we zoveel aandacht spenderen aan de keuze van een degelijke matras. Een goede matras kiezen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Vandaag de dag zijn er zoveel verschillende mogelijkheden dat heel wat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Om je hierbij te helpen hebben we een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet:

sobere slaapkamer met houten bed

Soorten matrassen

Het comfort van een matras hangt grotendeels af van het soort materiaal dat gebruikt wordt. Er zijn een vijftal verschillende materialen die frequent gebruikt worden, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder vind je een kort overzicht:

Polyether matrassen: Polyether is een vrij stug materiaal, waardoor het zich niet goed aanpast aan het lichaam. Bovendien kan de ventilatie beter. Het grote voordeel van deze matrassoort is dat ze relatief goedkoop is. Polyether matrassen zijn erg geschikt voor kinderbedden en logeerbedden.

Koudschuim matrassen: Koudschuim wordt van polyurethaan gemaakt maar heeft dankzij een open celstructuur een betere ondersteuning. Door de goede ventilatie voelt dit matrastype ook wat koeler aan. Ze is dus zeer geschikt voor mensen die wat meer zweten of het snel warm hebben.

Latexmatrassen: bij dit soort matras wordt natuurlijk rubber met één of meerdere andere materialen gecombineerd. Ze hebben een uitstekende vormvastheid waardoor ze erg comfortabel aanvoelen. Een nadeel van dit materiaal is dat het weinig poreus is – een latexmatras ventileert minder goed en voelt dus warmer aan.

Traagschuim: deze stof, ook wel memory foam genoemd, werd ontwikkeld door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Door je lichaamswarmte vormt deze matras zich naar het lichaam, waardoor de druk gelijkmatig over het lichaamsoppervlak verdeeld wordt. Hoewel memory foam vrij prijzig is, hebben mensen met rugklachten en andere gewrichtsklachten veel baat bij dit soort matras.

Pocketveringmatras: deze matras bestaat uit een reeks zakjes met metalen veren (deze zakjes dienen om vervelend geluid tegen te gaan). Het comfort van een pocketveringmatras hangt af van het aantal veren per vierkante meter. Des te meer veren, des te beter het gewicht van een persoon over het matras wordt verdeeld.

geltex matras

De keuze van een nieuwe matras

Nu we de kennis gemaakt hebben met de verschillende matrassoorten, wordt het tijd om een nieuwe matras te kiezen.

Dit doe je best door verschillende matrassen uitvoerig te testen. Tijdens het proefliggen kan je zelf controleren of een model het lichaam goed ondersteunt en voldoende comfort biedt. Probeer de meest voorkomende slaaphoudingen (op je rug, op je zij, enz.) en vergelijk de diverse materialen.

Bij de keuze van een nieuwe matras speelt de hardheid een belangrijke rol. Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Heel wat mensen gaan ervan uit dat een harde matras beter is, maar dit is niet altijd het geval. De optimale hardheid van een matras verschilt van persoon tot persoon. Een te harde of te zachte matras is nefast voor een goede nachtrust:

Nadelen van een te harde matras:

Als je vaak last hebt van een pijnlijk bekken of schouders, kan dit een teken zijn dat je matras te hard is. Hierdoor worden belangrijke drukpunten teveel belast, wat een optimale bloedcirculatie beperkt. In dit geval kies je best voor een zachtere matras.

Nadelen van een te zachte matras:

Een te zachte matras kan echter ook nadelig zijn. Wanneer je matras te zacht is, gaat het zwaarste gedeelte van je lichaam (buik en bekken) doorzakken waardoor je rug niet voldoende rust krijgt. Dit kan voor rugklachten zorgen.

Een nieuwe matras kiezen doe je niet op een kwartiertje tijd. Het is een beslissing die in grote mate de kwaliteit van je nachtrust bepaald gedurende de volgende 10 à 15 jaar. Testen en vergelijken is dus de boodschap.

bed met laag hoofdbord

De grootte van de matras

Van zodra je je favoriete matras geselecteerd hebt, is het belangrijk om de juiste grootte te kiezen. Een gemiddelde matras is 140cm breed, maar vaak kiest men toch voor een groter model. Vooral voor mensen die samen met hun partner slapen, kan een bredere matras interessant zijn. Qua lengte kies je best voor een matras die 15 cm groter is dan jezelf. Voor een volwassene van 1.85m groot is een matras met een lengte van 2 meter een goede keuze.

pastel roze hoeslakens

Nog enkele tips

Tenslotte geven we je nog enkele tips om je nieuwe matras optimaal te gebruiken.

  1. Vergeet niet om een matras geregeld te draaien (zowel in de lengte als in de breedte). Dit kan de levensduur ervan verlengen. Sommige matrassen hebben trouwens een zomer- en winterzijde. De winterkant houdt de warmte beter vast, de zomerkant voelt koeler aan. Het is belangrijk om de matras in het juiste seizoen op de juiste kant te leggen.
  2. Daarnaast moet je een matras na verloop van tijd vervangen. Doorheen de jaren neemt de veerkracht en het draagvermogen af. Dit gaat ten koste van een goede nachtrust en je gezondheid. Afhankelijk van het type matras wordt deze best na 10 à 15 jaar vervangen.
  3. Een comfortabele matras is niet compleet zonder een ergonomisch hoofdkussen. Dit is essentieel voor de juiste lighouding. Een goed passend hoofdkussen zorgt ervoor dat je rug en nek recht blijven, waardoor je lekker ontspannen kan slapen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.