Handige tips voor een eetkamer in een smalle ruimte

Een smalle eetkamer op een praktische manier indelen is aartsmoeilijk. Gelukkig zijn er verschillende manieren om met deze beperking om te gaan. Ontdek snel hoe je een smalle ruimte slim inricht.

Zitbank tegen de muur

Heel wat mensen maken de fout om in een smalle eetkamer de eettafel in het midden van de ruimte te plaatsen. Zo gaat er veel plek verloren. En zoals je weet: elke centimeter telt.

Daarom raad ik aan om de tafel dichter tegen de muur te zetten. Dat kan door de stoelen aan een zijde te vervangen door een zitbank. Een lange bank tegen de muur werkt ruimtebesparend en is bovendien extra gezellig.

Je kan deze bank verder aankleden met:

  • Zitkussens voor extra comfort. Ga voor een neutrale kleur of geef je eetkamer een speelse toets door kussentjes in diverse kleuren te combineren.
  • Opbergmanden of -dozen die je onder de zitbank kan schuiven om spullen op te bergen. In een kleine eetkamer heb je waarschijnlijk een gebrek aan opbergruimte. Dit is een goede oplossing voor dit probleem. Heb je wat meer budget? Laat dan een zitbank met lades op maat maken.
eetkamer met zitbank tegen de muur en open haard

Slanke eetkamerstoelen

Elke stoel heeft een visueel gewicht. Een armstoel met een hoge rugleuning en brede poten oogt heel zwaar, terwijl een vintage schoolstoel veel luchtiger oogt door het open ontwerp.

Wat denk je dat de beste keuze is in een smalle ruimte? Inderdaad; ‘slanke’ eetkamerstoelen. Hierdoor lijkt de ruimte groter dan ze werkelijk is. Het is een optisch trucje dat interieurdesigners maar al te graag toepassen.

Verlengbare tafel

De ene keer heb je wat meer ruimte nodig dan anders. Daarom zijn multifunctionele meubels zo nuttig. Denk bijvoorbeeld aan een klaptafel zoals de Ikea Danderyd. Je kan deze tafel op drie manieren gebruiken: op z’n smalst zonder uitgeklapte bladen, met één of twee uitgeklapte bladen. Als dat niet handig is?

Tip: je kan deze klaptafel nog goedkoper in huis halen met de nieuwste promoties van Ikea.

smalle eetkamer inrichten

Spiegel(s)

Nog een goede tip voor het inrichten van een smalle eetkamer is het gebruik van spiegels. Die weerkaatsen het licht, waardoor de ruimte groter lijkt.

Tegenwoordig is het super trendy om een spiegelcluster te maken. Dat zijn spiegels in verschillende formaten bij elkaar. Hiermee maak je een leuke blikvanger tegen de muur.

Benut de hoogte

Bespaar ruimte in de breedte door de hoogte te benutten. Hang bijvoorbeeld wandplanken op, vervang een vloerlamp door een wandlamp en gebruik muurspiegels in plaats van staande modellen.

Probeer om de vloer zo veel mogelijk vrij te houden. Met een open vloer lijkt een smalle ruimte groter.

Ga je behangen? Kies dan voor behangpapier met subtiele verticale strepen. Deze strepen kunnen de ruimte in de hoogte uitrekken en een gevoel van luchtigheid geven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.